a

Facebook

Copyright 2017 Avocat Eliza Popa.
Toate drepturile sunt rezervate.

8:00 - 18:00

Program lucru Luni-Vineri.

0740.580.614

Cere opinia noastra!

Facebook

Search
Menu
 

Acord de recunoastere a vinovatiei

Avocat Eliza Popa > Drept Penal  > Acord de recunoastere a vinovatiei

Acord de recunoastere a vinovatiei

Acord de recunoastere a vinovatiei

Acord de recunoastere a vinovatiei

 

 

Daca sunteti inculpat intr-o cauza penala si doriti sa incheiati un acord de recunoastere a vinovatiei, trebuie sa cunoasteti avantajele si dezavantajele incheierii unui astfel ce acord.

 

Dar ce este un acord de recunoastere a vinovatiei si cine poate initia incheierea unui astfel de acord?

 

Acordul de recunoastere a vinovatiei reprezinta o intelegere prin care inculpatul (persoana impotriva careia a fost inceputa urmarirea penala si a fost pusa in miscare actiunea penale) recunoaste fapta comisa, accepta incadrarea juridica a faptei pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si stabileste, impreuna cu procurorul de caz, felul si cuantumul pedepsei care ii va fi aplicata, precum si forma de executare a acesteia.

 

Asadar, persoanele care pot fi titulari ai unui acord de recunoastere a vinovatiei, pot fi:

 

  • inculpatul, indiferent ca este persoana fizica sau juridica, indiferent ca este major sau minor;

 

  • procurorul care supravegheaza urmarirea penala sau care efectueaza urmarirea penala in cauza;

 

De retinut este faptul ca inculpatul minor poate incheia acord de recunoastere a vinovatiei numai cu incuviintarea reprezentantului legal, respetiv, parinte, tutore.

 

Care sunt conditiile in care poate fi incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei?

 

In primul rand, acordul de recunoastere a vinovatiei poate fi incheiat in cazul in care inculpatul este acuzat ca a savarsit o infractiunea pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau a inchisorii de cel mult 15 ani.

 

Asadar, in cazul in care pentru infractiunea savarsita legea prevede pedeapsa inchisorii mai mare de 15 ani (ex: infractiunea de omor, infractiunea de omor calificat), nu poate fi initiat si incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei.

 

O alta conditie esentiala incheierii unui acord de recunoastere a vinovatiei, consta in existenta unui aviz prelabil, scris al procurorului ierarhic superior celui care desfasoara sau supravegheaza urmarirea penala si a unui aviz ulteriror incheierii acordului de recunoastere a vinovatiei, emis tot de catre procurorul ierarhic superior celui care desfasoara sau supravegheaza urmarirea penala.

 

Ce cuprinde un astfel de acord de recunoastere a vinovatieie?

 

Potrivit dispozitiilor art. 482 Cod Procedura Penala, acordul de recunoastere a vinovatiei trebuie sa cuprinda:

 

  • data si locul incheierii;

 

  • numele, prenumele si calitatea celor intre care se incheie;

 

 

  • descrierea faptei ce formeaza obiectul acordului;

 

  • incadrarea juridica a faptei si pedeapsa prevazuta de lege;

 

  • probele si mijloacele de proba;

 

  • declaratia expresa a inculpatului prin care recunoaste comiterea faptei si accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala;

 

  • felul si cuantumul, precum si forma de executare a pedepsei ori solutia de renuntare la aplicarea pedepsei sau de amanare a aplicarii pedepsei cu privire la care s-a ajuns la un acord intre procuror si inculpat;

 

  • semnaturile procurorului, ale inculpatului si ale avocatului.

 

De retinut este faptul ca in cazul in care inculpatul opteaza pentru incheierea unui acord de recunoastere a vinovatiei, asistenta juridica este obligatorie.

 

Dupa incheierea acordului de recunoastere a vinovatiei, procurorul sesizeaza instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in fond si trimite acesteia acordul de recunoastere a vinovatiei, insotit de dosarul de urmarire penala.

 

Instanta va dispune citarea inculpatului, a partilor din dosar si va analiza daca acordul de recunoastere a vinovatieie indeplineste conditiile prevazute de lege si dispune fie admiterea acestuia, fie respingerea si restituirea cauzei la parchet in vederea continuarii urmaririi penale.

 

Avantajele incheierii unui acord de recunoastere a vinovatiei sunt multiple.

 

Pe de o parte, inculpatul beneficiaza de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege in cazul pedepsei inchisorii si de reducerea cu o patrime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege in cazul pedepsei amenzii.

 

Pentru inculpatii minori se va tine seama de aceste aspecte la alegerea masurii educative; in cazul masurilor educative privative de libertate, limitele perioadelor pe care se dispun aceste masuri, prevazute de lege, se reduc cu o treime.

 

Pe de alta parte, in faza de urmarire penala, in momentul in care se negociaza acordul de recunoastere a vinovatiei, inculpatul, prin avocat, si procurorul vor stabili, de comun acord pedeapsa ce urmeaza a-i fi aplicata inculpatului, cuantumul pedepsei, modul de executare.

 

Insa, nu lipsit de relevanta este si faptul ca incheierea unui acord de recunoastere a vinovatieie prezinta si un dezavantaj, in sensul ca, daca inculpatul accepta si incheie, in cursul urmaririi penale, un acord de recunoastere a vinovatiei, in fata instantei de judecata nu isi mai poate retrage acordul si nici nu mai poate nega savarsirea faptei.

 

In cazul in care doriti consultanta sau asistenta juridica in domeniu Dreptului Penal, Cabinetul de Avocatura “Eliza Popa” vine in sprijinul dumneavoastra, oferindu-va servicii juridice profesionale.

 

Suntem alaturi de dumneavoastra! Pentru mai multe detalii, va rugam sa ne contactati!

 

Contactati-ne acum!

No Comments

Leave a Comment

error: Atentie!: Continut protejat de drepturile de autor !!