INFRACTIUNEA DE LIPSIRE DE LIBERTATE
Infractiunea de lipsire de libertate este prevazuta de dispozitiile art. 205 Cod Penal “Lipsirea de libertate a unei persoane in mod ilegal se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 7 ani. Se considera lipsire de libertate si rapirea unei persoane aflate in imposibilitatea de a-si exprima vointa ori de a se apara.
OBIECTUL JURIDIC SI OBIECTUL MATERIAL
Obiectul juridic al infractiunii de lipsire de libertate il constituie relatiile sociale privitoare la libertatea fizica a unei persoane.
Obiect material al infractiunii de lipsire de libertate il reprezinta corpul persoanei impotriva careia se realizeaza lipsirea de libertate.
INFRACTIUNEA DE LIPSIRE DE LIBERTATE – SUBIECTI
Subiect activ al infractiunii de lipsire de libertate poate fi orice persoana fizica sau juridica, iar participatia penala este posibila sub toate formele sale, respectiv autorat, coautorat, instigare sau complicitate.
Subiect pasiv al infractiunii de amenintare poate fi orice persoana fizica.
INFRACTIUNEA DE LIPSIRE DE LIBERTATE – LATURA OBIECTIVA:
► elementul material al infractiunii de lipsire de libertate consta in actiunea sau inactiunea prin care o persoana este lipsita efectiv de libertate, indifferent ca aceasta privare este totala sau partiala;
De retinut este faptul ca, intotdeauna, lipsirea de libertate trebuie sa se realizeze in mod illegal, sa nu fie permisa de lege!
► urmarea imediata consta in lipsirea persoanei de libertatea de miscare, indiferent de perioada de timp;
► legatura de cauzalitate trebie sa rezulte din actiunea sau inactiunea subiectului active si umarea imediata, respectiv lipsirea persoanei de libertatea de miscare, indiferent de perioada de timp.
INFRACTIUNEA DE LIPSIRE DE LIBERTATE – LATURA SUBIECTIVA
Infractiunea de lipsire de libertate se comite cu intentie in ambele ei modalitati: directa si indirecta.
REGIMUL SANCTIONATOR AL INFRACTIUNII DE LIPSIRE DE LIBERTATE este foarte sever.
In forma de baza, infractiunea de lipsire de libertate de sanctioneaza cu pedeapsa inchisorii, limitele de pedeapsa fiind de la 1 la 7 de ani .
In formele agravante,infractiunea de lipsire de libertate de sanctioneaza cu pedeapsa inchisorii, limitele de pedeapsa fiind de la 3 la 10 de ani sau de la 7 la 15 ani.
INFRACTIUNEA DE LIPSIRE DE LIBERTATE – Formele agravante
Potrivit dispzotiilor art 205 Cod Penal, infractiunea de lipsire de libertate este mai grava daca fapta este savarsita:
► de catre o persoana inarmata;
► asupra unui minor;
► punand in pericol sanatatea sau viata victimei
► sau a avut ca urmare moartea victimei
De retinut este si faptul ca la infractiunea de lipsire de libertate, tentativa se pedepseste!
Daca acest articol v-a fost util si doriti consultanta sau asistenta juridica in domeniu Dreptului Penal, Cabinetul de Avocatura “Eliza Popa” vine in sprijinul dumneavoastra, oferindu-va servicii juridice profesionale.
Suntem alaturi de dumneavoastra! Pentru mai multe detalii, va rugam sa ne contactati!