a

Facebook

Copyright 2017 Avocat Eliza Popa.
Toate drepturile sunt rezervate.

8:00 - 18:00

Program lucru Luni-Vineri.

0740.580.614

Cere opinia noastra!

Facebook

Search
Menu
 

Infractiunea de omor calificat

Infractiunea de omor calificat

 

Reglementare legala

 

Infractiunea de omor calificat  – este prevazuta de dispozitiile art. 189 Cod Penal “Omorul savarsit in vreuna dintre urmatoarele imprejurari: a) cu premeditare; b) din interes material; c) pentru a se sustrage ori pentru a sustrage pe altul de la tragerea la raspundere penala sau de la executarea unei pedepse; d) pentru a inlesni sau a ascunde savarsirea altei infractiuni; e) de catre o persoana care a mai comis anterior o infractiune de omor sau o tentativa la infractiunea de omor; f) asupra a doua sau mai multor persoane; g) asupra unei femei gravide; h) prin cruzimi, se pedepseste cu detentiune pe viata sau inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi”, si presupune uciderea unei persoane, cu intentie.

 

Infractiunea de omor calificat – obiect juridic si obiect material

 

Obiectul juridic al infractiunii de omor calificat il constituie relatiile sociale privitoare la dreptul la viata al persoanei.

 

Obiect material al infractiunii de omor calificat il reprezinta corpul persoanei in viata.

 

Infractiunea de omor calificat – subiecti

 

Subiect activ al infractiunii de omor calificat poate fi orice persoana fizica sau juridica, iar participatia penala este posibila sub toate formele sale.

 

Subiect pasiv al infractiunii de omor poate fi orice persoana fizica.

 

Infractiunea de omor calificat – latura obiectiva:

 

► elementul material al infractiunii de omor calificat consta in actiunea sau inactiunea de ucidere, de suprimare a vietii unei persoanei

 

► urmarea imediata consta in moartea victimei;

 

► legatura de cauzalitate trebie sa rezulte din actiunea sau inactiunea subiectului active si moartea victimei.

 

Infractiunea de omor calificat – latura subiectiva

 

Infractiunea de omor calificat se comite numai cu intentie directa.

 

Regimul sanctionator al infractiunii de omor calificat este foarte sever, limitele de pedeapsa fiind de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

 

In ce priveste competenta materiala de solutionare a cauzei in prima instanta apartine tribunalului, iar urmarirea penala se efectueaza de catre procuror.

 

Infractiunea de omor calificat – lege mai favorabila

 

► daca sub Vechiul Cod Penal fapta savarsita constituia omor calificat, iar potrivit Noului Cod Penal fapta constituie omor simplu, legea mai favorabila este Noul Cod Penal.

 

► daca sub Vechiul Cod Penal fapta savarsita constituia omor calificat, iar potrivit Noului Cod Penal fapta constituie tot omor calificat, legea mai favorabila va fi, fie Noul Cod Penal – daca instanta de judecata se orienteaza spre pedeapsa inchisorii, fie Vechiul Cod Penal – daca instanta se orienteaza spre pedeapsa detentiei pe viata;

 

► daca sub Vechiul Cod Penal fapta savarsita constituia omor deosebit de grav, iar potrivit Noului Cod Penal fapta constituie omor calificat, legea mai favorabila este Noul Cod Penal. legea mai favorabila va fi, fie Noul Cod Penal – daca instanta de judecata se orienteaza spre pedeapsa inchisorii, fie Vechiul Cod Penal – daca instanta se orienteaza spre pedeapsa detentiei pe viata;

 

► daca sub Vechiul Cod Penal fapta savarsita constituia omor deosebit de grav, iar potrivit Noului Cod Penal fapta constituie omor simplu, legea mai favorabila este Noul Cod Penal.

 

Daca acest articol v-a fost util si doriti consultanta sau asistenta juridica in domeniu Dreptului Penal, Cabinetul de Avocatura “Eliza Popa” vine in sprijinul dumneavoastra, oferindu-va servicii juridice profesionale.

 

Suntem alaturi de dumneavoastra! Pentru mai multe detalii, va rugam sa ne contactati!

 

Contactati-ne acum!
error: Atentie!: Continut protejat de drepturile de autor !!