Infractiunea de ucidere din culpa
Infractiunea de ucidere din culpa – este prevazuta de dispozitiile art. 192 alin. (1) Cod Penal “Uciderea din culpa a unei persoane se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani”, si presupune uciderea unei persoane, din culpa.
Obiectul juridic al infractiunii de ucidere din culpa
Obiectul juridic al infractiunii de ucidere din culpa il constituie relatiile sociale privitoare la dreptul la viata al persoanei.
Obiect material al infractiunii de ucidere din culpa
Obiect material al infractiunii de ucidere din culpa il reprezinta corpul persoanei in viata.
Subiectii infractiunii de ucidere din culpa
Subiect activ al infractiunii de ucidere din culpa poate fi orice persoana fizica sau juridica, iar participatia penala este posibila sub toate formele sale.
Subiect pasiv al infractiunii de ucidere din culpa poate fi orice personana.
Sub aspectul laturii obiective:
► elementul material al infractiunii de ucidere din culpa consta in actiunea sau inactiunea de ucidere, de suprimare a vietii unei persoanei
► urmarea imediata consta in moartea victimei;
► legatura de cauzalitate trebie sa rezulte din actiunea sau inactiunea subiectului active si moartea victimei.
Latura subiectiva
Infractiunea de ucidere din culpa se savarseste din culpa: culpa cu prevedere si culpa fara prevedere.
Regimul sanctionator al infractiunii de ucidere din culpa
Regimul sanctionator al infractiunii de ucidere din culpa este cuprins intre limitele de pedeapsa 1-5 de ani inchisoare.
Forme agravate
Uciderea din culpa este mai grava si se pedepseste mai sever in urmatoarele imprejurari:
► Art 192 alin.(2) Cod Penal: “Uciderea din culpa ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activitati se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani. Cand incalcarea dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere constituie prin ea insasi o infractiune se aplica regulile privind concursul de infractiuni.”
► Art 192 alin. (3) Cod Penal: “Daca prin fapta savarsita s-a cauzat moartea a doua sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei prevazute in alin. (1) si alin. (2) se majoreaza cu jumatate”.
In ce priveste competenta materiala de solutionare a cauzei in prima instanta apartine judecatoriei.
Daca acest articol v-a fost util si doriti consultanta sau asistenta juridica in domeniu Dreptului Penal, Cabinetul de Avocatura “Eliza Popa” vine in sprijinul dumneavoastra, oferindu-va servicii juridice profesionale.
Suntem alaturi de dumneavoastra! Pentru mai multe detalii, va rugam sa ne contactati!