a

Facebook

Copyright 2017 Avocat Eliza Popa.
Toate drepturile sunt rezervate.

8:00 - 18:00

Program lucru Luni-Vineri.

0740.580.614

Cere opinia noastra!

Facebook

Search
Menu
 

Infractiuni contra libertatii persoanei

Infractiuni contra libertatii persoanei

 

Dreptul la libertate reprezinta un drept fundamental si definitoriu al fiintei umane. Dreptul la libertate este aparat atat prin Conventii si tratatate international, cat si prin legislatia nationala.

 

Declaratia Universala a Drepturilor Omului prevede in dispozitiile in art.3, dreptul oricarei persoane la libertate: ”Orice fiinta umana are dreptul la viata, la libertate si la securitatea persoanei sale”. Totodata, in dispozitiilor art. 4 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului, se prevede extrs faptul ca “Nimeni nu va fi tinut in sclavie, nici in servitute: sclavajul si comertul cu sclavi sint, interzise sub toate formele lor”

 

De asemenea, dreptul la libertate al persoanei este reglementat si de dispozitiilor art. 5 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care prevede expres faptul ca “Orice persoana are dreptul la libertate si la siguranta. Nimeni nu poate fi lipsit de libertatea sa, cu exceptia urmatoarelor cazuri si potrivit cailor legale :

○ daca este detinut legal pe baza condamnarii pronuntate de catre un tribunal competent;

 

○ daca a facut obiectul unei arestari sau al unei detineri legale pentru nesupunerea la o hotarare pronuntata, conform legii, de catre un tribunal ori in vederea garantarii executarii unei obligatii prevazute de lege;

 

○ daca a fost arestat sau retinut in vederea aducerii sale in fata autoritatii judiciare competente, atunci cand exista motive verosimile de a banui ca a savarsit o infractiune sau cand exista motive temeinice de a crede in necesitatea de a-l impiedica sa savarseasca o infractiune sau sa fuga dupa savarsirea acesteia;

 

○ daca este vorba de detentia legala a unui minor, hotarata pentru educatia sa sub supraveghere sau despre detentia sa legala, in scopul aducerii sale in fata autoritatilor competente;

 

○ daca este vorba despre detentia legala a unei persoane susceptibile sa transmita o boala contagioasa, a unui alienat, a unui alcoolic, a unui toxicoman sau a unui vagabond;

 

○ daca este vorba despre arestarea sau detentia legala a unei persoane pentru a o impiedica sa patrunda in mod ilegal pe teritoriu sau impotriva careia se afla in curs o procedura de expulzare ori de extradare.

 

Pactul international privitor la drepturile civile si politice, in art 9 paragraf 1, stabileste ca “Orice individ are dreptul la libertate si la securitatea persoanei sale. Nimeni nu poate fi arestat sau detinut in mod arbitrar. Nimeni nu poate fi privat de libertatea sa decat pentru motivele legale si in conformitate cu procedura prevazuta de lege.”.

 

Dreptul la libertate este reglementat si in legislatia nationala. Astfel potrivit dispozitiilor art 23 ain. (1) din Constitutia Romaniei “Libertatea individuala si siguranta persoanei sunt inviolabile”.

 

In dreptul nostru penal, ocrotirea persoanei este justificata de unicitatea fiecarei fiinte umane si de capacitatea ei creatoare.

 

Codul Penal incrimineaza faptele care aduc atingere dreptului la libertate al persoanei, in Titlul I, Capitolul VI – Infractiuni contra libertatii persoanei, dispozitiile art. 205- art. 208.

 

Infractiunile contra libertatii persoanei incriminate de Codul Penal sunt: infractiunea de lipsire de libertate – art. 205 Cod Penal; infractiunea de amenintare – art. 206 Cod Penal; infractiunea de santaj – art. 207 Cod Penal; infractiunea de hartuire – art. 208 Cod Penal etc.

 

Ati fost victima vreunei infractiuni sau ati savarsit vreo infractiune? Doriti sa vi se respecte drepturile conferite de lege? Aveti nevoie de sprijinul si de experienta unui avocat din domeniul Dreptului Penal?

 

Pentru mai multe detaliiCabinetul de Avocatura “Eliza Popa” vine in sprijinul dumneavoastra, oferindu-va servicii juridice profesionale atat in domeniul dreptului penal, cat si in alte domenii.

 

Contactati-ne acum!
error: Atentie!: Continut protejat de drepturile de autor !!