a

Facebook

Copyright 2017 Avocat Eliza Popa.
Toate drepturile sunt rezervate.

8:00 - 18:00

Program lucru Luni-Vineri.

0740.580.614

Cere opinia noastra!

Facebook

Search
Menu
 

Infractiuni contra vietii persoanei

Infractiuni contra vietii persoanei

 

Dreptul la viata reprezinta un drept fundamental si definitoriu al fiintei umane. Dreptul la viata este cel mai natural drept al omului si este aparat atat prin Conventii si tratatate international, cat si prin legislatia nationala.

 

Declaratia Universala a Drepturilor Omului prevede in dispozitiile in art.3, dreptul oricarei persoane la viata si la inviolabilitate: ”Orice fiinta umana are dreptul la viata, la libertate si la securitatea persoanei sale”.

 

Curtea Europeana a Drepturilor Omului, considera dreptul la viata una dintre valorile fundamentale ale societatii noastre –  art. 2 paragraf 1. “Dreptul la viata al oricarei persoane este protejat prin lege. Moartea nu poate fi cauzata cuiva in mod intentionat, decat in executarea unei sentinte capitale pronuntate de un tribunal cand infractiunea este sanctionata cu aceasta pedeapsa prin lege” si art.2 paragraf 2. “Moartea nu este considerata ca fiind cauzata prin incalcarea acestui articol in cazurile in care aceasta ar rezulta dintr-o recurgere absolut necesara la forta : a. pentru a asigura apararea oricarei persoane impotriva violentei ilegale ; b. pentru a efectua o arestare legala sau a impiedica evadarea unei persoane legal detinute ; c. pentru a reprima, conform legii, tulburari violente sau o insurectie”.

 

Pactul international privitor la drepturile civile si politice, in art 6 paragraf 1, stabileste ca “Dreptul la viata este inerent persoanei umane. Acest drept trebuie ocrotit prin lege. Nimeni nu poate fi privat de viata sa in mod arbitrar”.

 

Dreptul la viata este reglementat si in legislatia nationala. Astfel potrivit dispozitiilor art 22 din Constitutia Romaniei “Dreptul la viata, precum si dreptul la integritate fizica si psihica ale persoanei sunt garantate”.

 

In dreptul nostru penal, ocrotirea persoanei este justificata de unicitatea fiecarei fiinte umane si de capacitatea ei creatoare.

 

Codul Penal incrimineaza faptele care aduc atingere dretului la viata, in Titlul I, Capitolul I – Infractiuni contra vietii, dispozitiile art. 188- art. 192.

 

Infractiunile contra vietii incriminate de Codul Penal sunt: infractiunea de omor – art. 188 Cod Penal; infractiunea de omor calificat – art. 189 Cod Penal; infractiunea de ucidere la cererea victimei – art. 190 Cod Penal; infractiunea de determinarea sau inlesnirea sinuciderii – art. 191 Cod Penal; infractiunea de ucidere din culpa – art. 192 Cod Penal.

 

Esential de retinut este faptul ca pentru a determina existenta acestor fapte şi încadrarea corectă din punct de vedere legal este necesar a se stabili momentul de la care este protejat dreptul la viaţă al unei persoane, dar şi momentul din care încetează ocrotirea acestui drept, adică momentul morţii persoanei.

 

Ati fost victima vreunei infractiuni sau ati savarsit vreo infractiune? Doriti sa vi se respecte drepturile conferite de lege? Aveti nevoie de sprijinul si de experienta unui avocat din domeniul Dreptului Penal?

 

Pentru mai multe detalii, Cabinetul de Avocatura “Eliza Popa” vine in sprijinul dumneavoastra, oferindu-va servicii juridice profesionale atat in domeniul dreptului penal, cat si in alte domenii.

Contactati-ne acum!
error: Atentie!: Continut protejat de drepturile de autor !!