a

Facebook

Copyright 2017 Avocat Eliza Popa.
Toate drepturile sunt rezervate.

8:00 - 18:00

Program lucru Luni-Vineri.

0740.580.614

Cere opinia noastra!

Facebook

Search
Menu
 

Cererea de redeschidere a procesului penal, admisa de Judecatoria Sector 1 Bucuresti

Avocat Eliza Popa > Drept Penal  > Cererea de redeschidere a procesului penal, admisa de Judecatoria Sector 1 Bucuresti

Cererea de redeschidere a procesului penal, admisa de Judecatoria Sector 1 Bucuresti

cererea de redeschidere a procesului penal

Judecatoria Sector 1 Bucuresti a admis cererea de redeschidere a procesului penal pentru judecarea in lipsa, formulata de persoana condamnata J.P. prin Cabinet de Avocatura “Eliza Popa”.

 

In speta, numitul J.P. a fost condamnat definitiv, la sfarsitul lunii noimebrie 2017, pentru savarsirea infractiunii de furt calificat, prevazuta de dispozitiile art. 228 si art. 229 Cod Penal. Pe parcursul procesului penal, inculpatul J.P. nu a fost citat la domiciliul real, neluand la cunostiinta de proces. La sfarsitul lunii noiembrie 2017, a fost condamnat definitiv, pe numele sau fiind emis un mandat de arestare. Organele de politie au pus in executarea mandatul de arestare, P.J. fiind incarcerat.

 

Dispozitiile art. 466 alin. (1) Cod Procedura Penala „Persoana condamnata definitiv care a fost judecata in lipsa poate solicita redeschiderea procesului penal in termen de o luna din ziua in care a luat cunostinta, prin orice notificare oficiala, ca s-a desfasurat un proces penal impotriva sa”, persoana condamnata in lipsa are posibilitatea de a solicita redeschiderea procesului penal, insa cu respectarea termenului de 1 luna.

 

Asadar, legislatia nationala reglementeaza redeschiderea procesului penal ca o cale extraordinara de atac, de retractare, prin intermediul careia se urmareste rejudecarea cauzei in vederea asigurarii dreptului la aparare si a un proces echitabil.

 

Art. 6 paragraf 3 din Conventia Europeana a Dreturilor Omului prevede expres ca „Orice acuzat are, mai ales, dreptul : sa fie informat, in termenul cel mai scurt, intr-o limba pe care o intelege si in mod amanuntit, despre natura si cauza acuzatiei aduse impotriva sa; sa dispuna de timpul si de inlesnirile necesare pregatirii apararii sale; sa se apere el insusi sau sa fie asistat de un aparator ales de el si, daca nu dispune de mijloacele necesare remunerarii unui aparator, sa poata fi asistat gratuit de un avocat din oficiu, atunci cand interesele justitiei o cer; sa audieze sau sa solicite audierea martorilor acuzarii si sa obtina citarea si audierea martorilor apararii in aceleasi conditii ca si martorii acuzarii; sa fie asistat gratuit de un interpret, daca nu intelege sau nu vorbeste limba folosita la audiere”.

 

Insa, de retinut este faptul ca, dreptul de a participa la judecarea propriului proces, nu este un drept absolut, inculpatul are posibilitatea de a solicita judecarea in lipsa si atunci devine inadmisibila cererea de redeschidere a procesului penal!

 

In jurisprudenta sa, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a statuat ca “lipsa dreptului la redeschiderea procesului echivaleaza cu o flagranta denegarea de dreptate, fapt ce contravene dispozitiilor art. 6 CEDO” (a se vedea Hotararea pronuntata in Cauza Stoichkov contra Bulgariei, paragraf 54).

 

Un aspect important in admiterea unei cereri de redeschidere a procesului penal il constituie termenul de o luna, termen care incepe sa curga din ziua in care a luat cunostinta, prin orice notificare oficiala, ca s-a desfasurat un proces penal impotriva sa.

 

In prezenta cauza, prin incheiere de admitere pe care Cabinetul de Avocatura „Eliza Popa” a obtinut-o pentru clientul nostru, instanta de judecata a desfiintat hotararea de condamnare pronuntata in lipsa persoanei condamnate J.P. si a dispus reluarea procesului penal din etapa judecatii in prima instanta.

 

Cererea de redeschidere a procesului penal – incheiere de admitere:

 

redeschiderea procesului penal

 

De retinut este faptul ca, desi se va proceda la rejudecarea procesului penal, redeschiderea procesului penal fiind o cale extraordinara de atac, sentinta care se va pronunta in cauza va respecta principiul “non reformatio in peius”, principiul potrivit caruia folosirea unei cai de atac, indiferent ca este ordinara sau extraordinara, nu poate crea, pentru partea care a exercitat-o, o situatie mai grea decat aceea din hotararea atacata. Mai exact, in urma rejudecarii cauzei, incupatului nu i se va putea aplica o pedeapsa mai mare decat pedeapsa aplicata prin Sentinta a carei desfiintare s-a dispus de instanta.

 

In consecinta, in situatia in care ati fost condamnat in lipsa, la o pedeapsa privativa de libertate, indiferent ca s-a dispus executarea sau suspendarea sub supraveghere a acesteia, aveti posibilitatea de a formula cerere de redeschidere a procesului penal, cu respectarea termenului de o luna de la data luarii la cunostiinta. Pentru mai multe detalii, va rugam sa ne contactati!

Contactati-ne acum!

No Comments

Leave a Comment

error: Atentie!: Continut protejat de drepturile de autor !!