a

Facebook

Copyright 2017 Avocat Eliza Popa.
Toate drepturile sunt rezervate.

8:00 - 18:00

Program lucru Luni-Vineri.

0740.580.614

Cere opinia noastra!

Facebook

Search
Menu
 

Contractul de cesiune de parti sociale

Avocat Eliza Popa > Drept Societar  > Contractul de cesiune de parti sociale

Contractul de cesiune de parti sociale

Contractul de munca

Contractul de cesiune de parti sociale


Doriti sa cesionati partile sociale pe care le detineri intr-o societate comerciale? Nu aveti timp pentru a va ocupa de o socicetate comerciala si doriti sa o transmiteti altei persoane? Mare atentie la intocmirea contractului si a documentetiei necesare!


In cuprinsul acestui articol ne propunem sa clarificam cateva aspecte legate de cesiunea de parti sociale.


Dar ce este contractul de cesiune de parti sociale?


Contractul de cesiune de parti sociale este un contract prin care o parte numita cedentul, care are calitatea de asociat intr-o societate comerciala, transmite catre una sau mai multe parti, numit cesionar, partile sociale pe care le detine in cadrul societatii.


Cu alte cuvinte, cedentul iese din societate, isi pierde calitatea de asociat, iar cesionarul, cel care preia partile sociale, va continua activitatea societatii, fie prin dobandirea calitatii de asociat al acesteia, fie prin majorarea numarul de parti sociale care le detine in firma.


Ca regula, contractul de cesiune este un contract consensual, se incheie prin simplu acord de vointa al partilor si este un contract cu titlul oneros, cesionarul platind cedentul contravaloarea partilor sociale cedate.


Insa, contractul de cesiune poate fi si cu titlu gratuit, in sensul ca cedentul transmite cesionarului partile sale sociale fara a se achita vreun pret. Dar, in acest caz, contractul de cesiune trebuie incheiat in forma autentica, in fata unui notar, sub sanctiunea nulitatii absolute.


Dar, ca orice contract, si contractul de cesiune de parti sociale produce efecte doar intre partile contractante.


Pentru a produce efecte fata de terte persoane, contractul de cesiune de parti sociale trebuie inregistrat la Oficiul Registrului Comertului si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, indeplinindu-se o procedura.


Aspect cu privire la contractul de cesiune de parti sociale:


Daca contractul de cesiune se realizeaza cu titlul oneros, valoarea acestuia se poate stabili fie la valoarea nominala a partilor sociale cedate, fie la o alta valoare, mai mare. In ambele cazuri, vor fi achitate impozitele si taxele aferente tranzactiei.


Cesionarul este cel care are obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe profit, in cazul in care exista un castig, calcul care se realizeaza la momentul la  care se incheie tranzactia, pe baza contractului incheiat intre parti. De retinut este faptul ca inscrierea la Oficiul Registrului Comertului a cesiunii partilor sociale nu se poate realiza fara justificarea virarii impozitului la bugetul de stat. Termenul de virare a impozitului este pana la data la care se depun documentele pentru transcrierea dreptului de proprietate asupra partilor sociale la Oficiul Registrului Comertului, indiferent daca plata titlurilor respective se face sau nu esalonat.


Pe de alta parte, nu trebuie pierdut din vedere si faptul ca, atata timp cat vorbim de un contract, acesta poate fi anulat daca nu sunt respectate conditiile prevazute de lege. Astfel, ca orice contract, si contractul de cesiune de parti sociale poate fi afectat de vicii de consimtamant.


In practica, viciile de consimtamant cele mai des intalnite in cazul unui contract de cesiune de parti sociale sunt dolul si violenta.


Un alt aspect important al contractului de cesiune in reprezinta raspunderea cedentului si a cesionarului. Astfel ca, pana la momentul inregistrarii contractului de cesiune de parti sociale la Oficiul Registrului Comertului, cedentul, in calitate de asocial raspunde pentru faptele savarsite anterior. Dupa momentul inregistrarii cesiunii partilor sociale la Oficiul Registrului Comertului, cesionarul sau noul asociat preia societatea in stadiul in care se gaseste, si I se poate angaja raspunderea, in calitate de asociat, iar in anumite cazuri si ca administrator, atunci cand cesionarul cumuleaza calitatea de asociat cu cea de administrator. Raspunderea cesionarului se angajeaza din momentul inregistrarii cesiunii si numai pentru viitor, in niciun caz pentru cauze anterioare.


In practica, intalnim si situatii in care cedentul si cesionarul stipuleaza prin contractul de cesiune de parti sociale, care are ca obiect transferul tuturor partilor sociale, clauze prin care cesionarul declara ca este de acord sa preia datoriile societatii, asumandu-si raspunderea sa le plateasca. In aceasta situatia, cedentul este eliberat de obligatia respective.


Totodata, potrivit dispozitiilor art. 87 alin. (2) din Legea 31/1990 privind societatile comerciale “Cesiunea nu liberează pe asociatul cedent de ceea ce mai datorează societății din aportul său de capital”, adica cedentul este obligat sa achite datoriile pe care le are fata de societate.


Un alt aspect relevant al contractului de cesiune de parti sociale il reprezinta plata dividendelor. Potrivit dispozitiilor art. 67 alin. (6) din Legea 31/1990 privind societatile comerciale “Dividendele care se cuvin după data transmiterii acțiunilor aparțin cesionarului, în afară de cazul în care părțile au convenit altfel”, prevede, fara echivoc, faptul ca dividendele care se cuvin dupa data transmiterii partilor sociale apartin cesionarului, in afara de cazul in care partile au convenit altfel. Desi, textul de lege citat se refera la societatile pe actiuni, prevederile art 67 alin (6) din lege, el se aplica in aceeasi masura si societatilor cu raspundere limitata. In consecinta, partile din contractul de cesiune de parti sociele pot stipula o clauza contractuala prin care sa stabileasca un alt mod de incasare a dividendelor.


In concluzie, orice cesiune a partilor sociale ale unei societati comerciale se poate realiza prin incheierea unui contract de cesiune, contract care poate fi incheiat fie sub forma unui act sub semnatura private, fie in forma autentica. Insa, nu trebuie pierdut din vedere faptul ca cesiunea presupune, sub sanctiunea nulitatii sau inopozabilitatii fata de terti, anumite conditii restrictive, care nu pot fi incalcate de catre cedent si cesionar, in calitate de parti contractante.


Dezinformarea cu privire la continutul contractului, formularea eronata a clauzelor contractuale, poate aduce prejudicii grave partii neasistate de un avocat specializat in domeniu.  De aceea, Cabinetul de Avocatura “Eliza Popa” vine in sprijinul dumneavoastra oferindu-va servicii juridice profesionale atat in domeniul societar, cat si in alte domenii juridice.


Pentru mai multe detalii, contractati-ne acum!

Contactati-ne acum!

No Comments

Leave a Comment

error: Atentie!: Continut protejat de drepturile de autor !!