a

Facebook

Copyright 2017 Avocat Eliza Popa.
Toate drepturile sunt rezervate.

8:00 - 18:00

Program lucru Luni-Vineri.

0740.580.614

Cere opinia noastra!

Facebook

Search
Menu
 

Drept Societar

Avocat Eliza Popa > Drept Societar

Litigii Drept Societar

Societati comerciale, insolventa

 

Doriti sa infiintati o societate comerciale insa nu stiti care este cea mai buna solutie pentru dumneavoastra? Aveti deja o societate comerciale si doriti sa faceti modificari, dar aveti nevoie de sfatul unui profesionist? Va aflati in imposibilitate de a va achita datoriile catre creditorii dumneavoastra si nu stiti care este solutia cea mai buna?

 

Cabinetul de Avocatura “Eliza Popa” va ofera consultanta, reprezentare si asistare, atat in domeniul privind societatile comerciale, cat si in domeniul insolventei, urmarind protejarea si apararea intereselor dumneavoastra. Impreuna vom gasi solutia cea mai buna si mai favorabila pentru dumneavoastra!

 

Aspecte relevante privind societatile comerciale:

 

Principala reglementare in materia de societati comerciale o reprezinta Legea 31/1990 privind societatile comeciale, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1066 din 17 noiembrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

In dispozitiile art. 2 din Legea 31/1990 privind societatile comeciale, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1066 din 17 noiembrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt enumerate, cu caracter limitativ, formele sub care se poate constitui o societate comerciala.

 

Insa, prin Ordonanta de Urgenta 6/2011 pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microinteprinderilor de catre intrepinzatorii debutanti in afaceri, a fost reglementata Societatea cu Raspundere Limitata – Debutant (SRL-D).

 

Pentru a putea constitui un SRL-D, trebuie indeplinite urmatoarele conditii:

 

○ persoana fizica majora sa aiba capacitate deplina de exercitiu;

○ anterior datei inmatricularii societatii in registrul comertului, persoana fizica debutant, sa nu mai fi detinut si sa nu detina calitatea de actionar sau asociat al unei intreprinderi constituite in Spatiul Economic European;

○ persoana fizica sa infiinteze pentru prima data o societate cu raspundere limitata in conditiile Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale prezentei ordonante de urgenta;

○ pentru constituirea unui SRL-D, persoana fizica va completa o declaratie pe propria raspundere, sub sanctiunea legii penale, ca indeplineste conditiile prevazute la lit. b), cerere care va fi depusa la registrul comertului odata cu cererea de inmatriculare a societatii.

 

Un alt aspect important in cazul unui SRL-D este acela ca microintreprinderea infiintata de intreprinzatorul debutant trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

○ este societate cu raspundere limitata care functioneaza pe durata nedeterminata, in conditiile Legii  31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale prezentei ordonante de urgenta;

○ se incadreaza in categoria microintreprinderilor in conditiile Legii  346/2004privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale prezentei ordonante de urgenta;

○ este infiintata de un intreprinzator debutant, ca asociat unic, sau de cel mult 5 intreprinzatori debutanti asociati. Conditiile pentru intreprinzatorul debutant trebuie indeplinite de fiecare dintre asociati, astfel cum se prevede la  2;

○ este administrata de asociatul unic, de unul sau mai multi administratori dintre asociati;

○ are in obiectul de activitate cel mult 5 grupe de activitate prevazute de clasificarea activitatilor din economia nationala in vigoare (CAEN 2). In cele 5 grupe de activitate nu pot fi incluse ca obiecte de activitate ale societatii urmatoarele: intermedieri financiare si asigurari, tranzactii imobiliare, activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope, precum si activitatile excluse de normele europene pentru care nu se poate acorda ajutor de stat.

 

In concluzie, indiferent de forma pe care o veti alege, trebuie sa tineti seama de faptul ca, atat dumneavoastra, in calitate de asociatii sau de actionarii, cat si organele statutare, va trebui sa respectati dispozitiile legale in vigoare, atat pentru constituire, cat si pentru functionarea societatii si atingerea scopului pentru care a fost infiintata societate.

 

 

Pentru mai multe detalii, va rugam sa ne contactati!

Contactati-ne acum!
error: Atentie!: Continut protejat de drepturile de autor !!