a

Facebook

Copyright 2017 Avocat Eliza Popa.
Toate drepturile sunt rezervate.

8:00 - 18:00

Program lucru Luni-Vineri.

0740.580.614

Cere opinia noastra!

Facebook

Search
Menu
 

Dreptul Familiei

Avocat Eliza Popa > Dreptul Familiei

Litigii Dreptul Familiei

 

Dreptul Familiei este o ramura de Drept Civil, fiind reglementat in Cartea a II-a din Codul Civil si purtand denumirea de “DEspre familie”.

 

Anterior intrarii in vigoare a noului Cod Civil, Dreptul Familiei era reglementat prin Legea nr. 4/1953 privind Codul Familiei, publicata in Buletinul Oficial nr. 1 din 4 ianuarie 1954. Prin Legea nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii 287/2009 privind Codul Civil, Codul Familiei a fost abrogat expres.

Legislatie relevanta in materia Dreptului Familiei:

 

Familia, in sens juridic, o regasim reglementata, pe de o parte, in legislatia nationala: art. 26 din Constitutia Romaniei – Viata intima, familiala si privata si art. 48 din Constitutia Romaniei – Familia; Cartea a II-a a Codului Civil,  art. 17 din Legea 114/1996 – legea locuintei, republicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 393 din 31 decembrie 1997 –  care se refera la familia extinsa din punct de vedere sociologic; art. 5 din Legea 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, republicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 205 din 24 martie 2016, iar pe de alta parte, in legislatia internationala: art 16 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului, art. 23 din Pactul international cu privire la drepturile civile si politice, art 8 si art. 12 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale, art. 9 din Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene.

 

In literatura de specialitate, familia a fost definita ca fiind o realitate biologica – prin uniunea, liber consimtit, intre un barbat si o femeie, o realitate sociala – intrucat reprezinta cadrul comunitatii de viata si de interese a celor care o compun, uniti prin esenta morala a casatoriei si prin descendenta intr-un model unic al solidaritatii umane, si o realitate juridica – fiind recunoscuta si ocrotita prin norme de drept.

 

Totodata, familia, reprezinta o institutie de drept civil, alcatuita din totalitatea normelor juridice care reglementeaza relatiile personale si patrimoniale ce izvorasc din casatorie, rudenie, adoptie, sau raporturi asimilate sub anumite aspect raporturilor de familie, in scopul ocrotirii si intaririi familiei.

 

Asadar, cand ne referim la dreptul familiei ca ramura de drept civil, avocatul de dreptul familiei are in vedere casatorie – logodna, incheierea casatoriei, desfacerea casatoriei, regimurile matrimoniale, rudenia – filiatia, stabilirea paternitatii, adoptia, autoritatea parinteasca – cu drepturile si indatoririle parintesti, mod de exercitare al autoritatii parintesti, cazuri de decadere din drepturile parintesti, obligatia de intretinere.

 

Cabinetul de avocatura “Eliza Popa” ofera clientilor sai consultanta, repreprezentare si asistare in ligitii privind raporturile de familie, precum: divort, partaj, filiatia, adoptie, autoritatea parinteasca, obligatia de intretinere.

 

Tot ce trebuie sa faceti, este sa ne contactati!

Contactati-ne acum!
error: Atentie!: Continut protejat de drepturile de autor !!