a

Facebook

Copyright 2017 Avocat Eliza Popa.
Toate drepturile sunt rezervate.

8:00 - 18:00

Program lucru Luni-Vineri.

0740.580.614

Cere opinia noastra!

Facebook

Search
Menu
 

Evacuarea din imobilele folosite sau ocupate fara drept

Avocat Eliza Popa > Drept Civil  > Evacuarea din imobilele folosite sau ocupate fara drept

Evacuarea din imobilele folosite sau ocupate fara drept

Evacuarea din imobilele folosite sau ocupate fara drept

Evacuarea din imobilele folosite sau ocupate fara drept  

 

In articolul de astazi vom discuta despre procedura de evacuare din imobilele folosite sau ocupata fara drept.

 

Ati avut un contract de inchiriere a unui imobil si chiriasul nu vrea sa paraseasca imobilul la incetarea contractului? Sau ati permis unei persoane sa locuiasca in imobilul dumneavoastra, o anumita perioada de timp, insa acum aceasta nu doreste sa paraseasca imobilu? In articolul de astazi vom prezenta procedura ce trebuie urmata pentru a putea obtine evacuarea acesteia.

 

Evacuarea din imobilele folosite sau ocupate fara drept  – Reglementare legala:

 

Evacuarea din imobilele folosite sau ocupate fara drept este reglementata de dispozitiile art. 1034 – art. 1045 Cod Procedura Civila, fiind o procedura speciala, si poate fi folosita numai pentru evacuare din imbil, nu si pentru a obtine realizarea dreptului de creanta care are ca obiect plata chiriei.

De mentionat este faptul ca procedura de evacuare din imobilele folosite sau ocupate fara drept este facultative, in sensul ca, reclamantul are la alegere intre aceasta procedura speciala si procedura de evacuare de drept comun.

 

Un avantaj al acestei proceduri speciale de evacuare din imobilele folosite sau ocupate fara drept etse acela ca evacuarea se va realiza intr-un termen mult mai scurt.

 

Evacuarea din imobilele folosite sau ocupate fara drept  – Notificarea

 

Pentru a beneficia de aceasta procedura speciala, conform dispozitiilor art 1038 alin. (1) Cod Procedura Civila “Atunci cand dreptul locatarului de a folosi un imobil s-a stins ca urmare a incetarii locatiunii prin expirarea termenului, prin actiunea locatorului, prin neplata chiriei sau a arenzii, precum si din orice alta cauza si locatorul doreste sa intre in posesia imobilului, acesta va notifica locatarul, in scris, prin intermediul executorului judecatoresc, punandu-i in vedere sa elibereze si sa-i predea liber imobilul, in termen de cel mult 30 de zile de la data comunicarii notificarii” corroborate cu dispozitiile art. 10.39Cod Procedura Civila “Atunci cand proprietarul unui imobil doreste sa il evacueze pe ocupantul acestuia, dupa ce dreptul de a ocupa imobilul a incetat, proprietarul va notifica in scris ocupantul, punandu-i in vedere sa elibereze imobilul pe care il ocupa fara niciun drept, in termen de 5 zile de la comunicarea notificarii”, primul pas il reprezinta transmiterea nei notificari chiriasului sau persoanei care ocupa imobilul fara drept.

 

De retinut este faptul ca notificarea de evacuare trebuie transmisa prin intermediul unui executor judecatoresc, pentru a-si putea produce efecte.

 

Totodata, trebuie facuta o distinctie, daca ocuparea imobilului s-a realizat initial in baza unui contract de inchirire/contract de locatiune:

 

► in cazul in care contractul de locatiune/inchirire a fost incheiat pentru o perioada determinata de timp, notificarea de evacuare a imobilului trebuie facuta cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea termenului;

 

► in cazul in care contractul de locatiune/inchirire a fost incheiat pentru o perioada nedeterminata de timp, denuntarea unilaterala pentru incetarea contractului va fi considerata si notificare de evacuare a imobilului

 

Procedura de evacuare din imobilele folosite sau ocupate fara drept  

 

In cazul in care, in urma transmiterii notificarii, chiriasul sau ocupantul nu paraseste/evacueaza imobilul, trebuie exercitata o actiune de evacuare.

 

Instanta  competenta sa judece cererea de evacuare este judecatoria in circumscriptia careia se afla situat imobilul ocupat fara drept ori, dupa caz, inchiriat sau arendat, chiar daca locatarul a parasit imobilul sau contractul a incetat.

 

Cererea de evacuare se judeca de urgenta, in camera de consiliu.

 

Hotararea de evacuare pronuntata de instanta de judecata este executorie.

 

Evacuarea din imobilele folosite sau ocupate fara drept – Cale de atac:

 

Hotararea de evacuare poate fi atacata numai cu apel in termen de 5 zile de la pronuntare, daca s-a dat cu citarea partilor, sau de la comunicare, cand s-a dat fara citarea lor.

 

De asemenea, impotriva hotararii de evacuare se poate exercita si contestatie la executare.

 

Suntem aici pentru dumneavoastra! Pentru mai multe detalii, va rugam sa ne contactati!

Contactati-ne acum!

No Comments

Leave a Comment

error: Atentie!: Continut protejat de drepturile de autor !!