Contestatie proces-verbal de constatare a contraventiei.
Vi s-a intocmit un proces-verbal de constatare a contraventiei? Aveti posibilitatea legala de a formula plangere impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii acestuia, indiferent daca amenda v-a fost aplicata de Politia Rutiera sau de o alta institutie, precum Politia Comunitara.
Cabinetul de Avocatura “Eliza Popa” va poate ajuta efectuand toate demersurile necesare pentru o solutionare justa a cazului dumneavoastra, oferindu-va servicii juridice de calitate:
► Redactarea cererii principale – contestatie la un proces-verbal de constatare a contraventie, si formarea dosarului pentru instanta, redactarea intampinarii, a cererilor precizatoare;
► Consultanta juridica cu privire la desfasurarea procesului;
► Asistare si reprezentare in fata instantelor de judecata si a altor institutii publice;
► Redactarea cererii in cai de atac, daca este cazul;
► Activitati de depunere a documentelor la dosarul cauzei;
► Redactarea obiectivelor de expertiza si a obiectiunilor la raportul de expertiza, daca este cazul;
► Redactarea interogatoriilor, daca este cazul;
► Alte activitati specifice.
Legislatia aplicabila contestarii unei amenzi de circulatie:
○ OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 410 din 25 iulie 2001
○ OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr.670 din 3 august 2006
○ Codul de Procedura Civila, republicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 247 din 10 aprilie 2015
○ Codul de procedura fiscala, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr.547 din 23 iulie 2015
Potrivit art. 16 din OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu:
○ data si locul unde este incheiat;
○ numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator;
○ datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului;
○ descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
○ indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia;
○ indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie;
○ posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ,
○ daca acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea.
In situatia in care, din continutul unui proces-verbal de constatare a contraventiei lipsesc una sau mai multe dintre aceste mentiuni, procesul-verbal poate fi anulat.
Plangerea la un proces-verbal de constatare a contraventiei se depune la judecatoria in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia.
Pentru mai multe detalii, va rugam sa ne contactati.
Ana Zaharia
Noiembrie 23, 2019 at 7:12 pmBuna ziua!
Tocmai mi -am pierdut carnetul pt o luna. As vrea sa va spun povestea mea, in speranta ca ma puteti ajuta.
Am carnet din 2001, si nu m-a oprit niciodata Politia. La toate masinile pe care le-am avut, aveam numar cu WMS (ca e mit sau nu, eram ca si invizibila pt politisti). Saptamana trecuta mi-am mai cumparat o masina SH, cu numar de AG. Si am iesit cu ea in trafic. La 17:30, pe Barbu Vacarescu, intr-un trafic infernal, dupa ce trec de o intersectie , flancata de masini pe toate partile, apare un politist, si-mi face semn sa trag pe dreapta. Nu-mi venea sa cred. Eram in mijloc intre alte masini, si nu intelegeam ce naiba are cu mine. M-a extras chirurgical dintre alte masini. Si mi-a picat fisa: nu mai eram cu B WMS, aveam nr de AG. Ca n-am vazut pietonul care vroia sa treaca? Nu l-am vazut, ca eram flancata de masini. Pai era o doamna care vroia sa treaca. N-am vazut-o, dar cum n-am vazut-o eu, n-au vazut-o nici ceilalti care mergeau paralel cu mine. De ce eu, si ei nu? Si a inceput sa-mi dea “indicii”: cu ce ma ocup? Ce-o sa fac fara carnet o luna? Eu m-am blocat cand am auzit asta, si desi ma consider desteapta, stateam si ma uitam ca proasta, desi el tragea de mine sa-i dau spaga. N-aveam nici un ban la mine, ca eu sunt “smechera” si platesc peste tot cu telefonul. I-am zis ca sunt stomatolog si ca daca-mi ia carnetul imi distruge viata. Dar n-aveam bani, si nici carti de vizita, ca n-aveam nimic in masina aia. El ma intreba pe unde am cabinetul si ce facem acum … Mi-a fost rusine sa-i zic ca n-am cash si sa ma duc la un bancomat. Si mi-a luat actele, s-a intors dupa 10 min cu procesul verbal si adeverinta … eu eram in moarte clinica: parca ma detasasem si priveam de-afara. Nu-mi venea sa cred!
Apoi cand am inceput eu sa rumeg intamplarea, imi dadeam palme ca n-aveam cash la mine, ca scapam cu 200 lei. Sau macar sa-i zic sa vina la cabinet sa ne intelegem acolo. Faptul e consumat. Dar cand ma gandesc si mai bine, nu-mi amintesc de nici un pieton. Am trecut pe verde, flancata de alte masini. Nici nu aveam cum sa vad pietonul. Poate o fi fost unul pe trotuar. Habar nu am, dar nu pe trecere.
Intrebarea e: se poate face ceva, ca sa-mi recapat carnetul? Ma ingrozeste ideea sa fiu fara masina pe gerul asta! Si de sarbatori! Am adeverinta pana pe 5 Dec. Apoi pana pe 6 Ianuarie, fara carnet. Am platit amenda de 290 lei.
Va multumesc din suflet!
Sent from my iPhone