Majorarea capitalului social al unei societati comerciale

Majorarea capitalului social poate fi determinata de diversi factori, insa intotdeauna, indiferent de varianta care se alege, trebuie realizata mentiunea la Registrul Comertului.
Dar ce este capitalul social?
Capitalului social reprezinta contributia in bani sau aport in natura – in bunuri aduse de asociatii unei societati.
Valoarea acestuia poate fi marita prin hotararea asociatilor, prin diverse procedee.
In cazul societatilor cu raspundere limitata, potrivit dispozitiilor art.11 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, capitalul social este de minim 200 lei.
Partile sociale nu pot fi reprezentate prin titluri negociabile.
Dar ce reprezinta o parte sociala?
Partea sociala reprezinta diviziune a capitalului social în societatea cu răspundere limitată. Capitalul social al unei societăţi cu răspundere limitată se divide în parti sociale egale, care nu pot fi mai mici de 10 lei.
O parte sociala este indivizibila.
In hotararile ce au drept obiect majorarea capitalului social, asociatii trebuie sa decida asupra sumei cu care urmeaza sa mareasca capitalul social, avand in vedere acest aspect.
In cazul societatii pe actiuni sau al societatii in comandita pe actiuni, potrivit dispozitiilor art 10 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, capitalul social nu poate fi mai mic de 90.000 lei.
Prestatiile in munca sau servicii nu pot constitui aport la formarea ori la majorarea capitalului social.
Potrivit dispozitiilor art 210 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale “Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (…) Marirea capitalului social prin majorarea valorii nominale a actiunilor poate fi hotarata numai cu votul tuturor actionarilor, in afara de cazul cand este realizata prin incorporarea rezervelor, beneficiilor sau primelor de emisiune.”
Cum realizam majorarea capitalului social?
Astfel ca, un prim pas in procedura de majorare a capitalului social, il reprezinta adoptarea actului modificator al actului constitutiv, respectiv Hotararea Adunarii Generale a asociatilor/actionarilor sau decizia asociatului unic/ Consiliului de administratie/ directoratului sau actul aditional la actul constitutiv.
Ulterior, actul constitutiv va fi actualizat cu noul capital social.
► Daca majorarea capitalului social se realizeaza prin aporturi in numerar, dovada se va realiza prin foaie de varsamant, ordin de plata sau chitanta CEC.
► In cazul in care majorarea capitalului social se realizeaza prin aport in natura, trebuie prezentata si dovada dreptului de proprietate al asociatului/actionarului/membrului persoanei juridice asupra aportului in natura, titlul de proprietate din care sa rezulte ca asociatii/actionarii sunt titularii dreptului de proprietate asupra bunurilor in natura aportate la capitalul social si raportul de expertiza privind evaluarea aporturilor in natura, intocmit de catre persoanele autorizate, potrivit legii, in copii certificate.
► Daca aportul in natura il reprezinta un bun imobil, se ataseaza si extrasul de carte funciara, in original.
►Cand majorarea capitalului social se realizeaza prin aporturile in creante lichide si exigibile, detinute de asociati sau actionari asupra societatii, constituite prin subscriere integrala si simultana, trebuie atasate titlurile de creanta – cambii, contracte de imprumut bancar sau civil- , raportul de expertiza, in copie, raportul administratorilor si cenzorilor;
► Daca majorarea capitalului social se realizeaza prin incorporarea rezervelor, a beneficiilor sau a primelor de emisiune se vor depune bilantul contabil sau, dupa caz, balanta contabila de verificare certificate catre persoanele autorizate, potrivit legii, iar in cazul SA si SCA raportul cenzorilor si administratorilor.
In cazul societatilor cu raspundere limitata constituite cu asociat unic, daca exista aporturi in natura, se solicita in prealabil numirea de catre directorul Oficiului Registrului Comertului de pe langa Tribunal si/sau persoana sau persoanele desemnate a unui expert contabil pentru evaluarea acestora. Cererea se depune la Oficiul Registrului Comertului cu plata taxei de registru. Expertul desemnat de directorul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal si/sau persoana sau persoanele desemnate va intocmi un raportul de evaluare, care se va deune in original la dosar.
Potrivit dispozitiilor art. 212 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, in caz de subscriptie publica, trebuie intocmit si prospectul de emisiune, care va purta semnaturile autentice a 2 dintre membrii consiliului de administratie, respectiv dintre membrii directoratului, va fi depus la registrul comertului pentru indeplinirea formalitatilor. In cazul societatilor reglementate de legislatia pietei de capital prospectul de emisie va fi avizat de ASF, in forma autentica.
In cazul in care, in urma majorarii capitalului social, in societate au intrat asociati noi, acesti vor trebuie sa dea declaratiile pe proprie raspundere din care sa rezulte ca indeplinesc conditiile legale pentru detinerea acestor calitati.
Daca noul asociat este cetatean strain sau este reprezentant al unei persoane juridice straine care nu este inregistrata fiscal in Romania va trebui sa dea declaratia autentica pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu are datorii fiscale, in original.
Pentru a se realizarea majorarea capitalului social, se va achita la Registrul Comertului un tariful de publicare in Monitorul Oficial, Partea a IV-a.
Daca doriti majorarea capitalul social al firmei dumneavoastra, Cabinetul de Avocatura “Eliza Popa” vine in sprijinul dumneavoastra, oferindu-va servicii juridice profesionale atat in domeniul societar, cat si in alte domenii juridice.
Pentru mai multe detalii, va rugam sa ne contactati!
Articole care v-ar putea fi de ajutor le gasiti AICI si AICI:
► Infiintarea unei societati comerciale
► Suspendarea activitatii unei societati comerciale