a

Facebook

Copyright 2017 Avocat Eliza Popa.
Toate drepturile sunt rezervate.

8:00 - 18:00

Program lucru Luni-Vineri.

0740.580.614

Cere opinia noastra!

Facebook

Search
Menu
 

Ordonanta de plata, o procedura rapida pentru recuperarea creantelor

Avocat Eliza Popa > Drept Civil  > Ordonanta de plata, o procedura rapida pentru recuperarea creantelor

Ordonanta de plata, o procedura rapida pentru recuperarea creantelor

ordonanta de plata

Ordonanta de plata este reglementata in dispozitiile art. 1014 – 1025 Cod Procedura Civila, inlocuind procedurile reglementate anterior prin OG 5/2001 privind procedura somatiei de plata, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 422 din 30 iulie 2001, in vigoare in perioada 15 august 2001-14 februarie 2013, si OUG 119/2007 privind masurile pentru combaterea intarzierii executarii obligatiilor de plata rezultate din contractile intre profesionisti, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 738 din 31 octombrie 2007, in vigoare in perioada 31 octombrie 2007-14 februarie 2013.

 

Ce este ordonanta de plata?

 

Procedura ordonantei de plata a fost definita in literatura de specialitate[1] ca fiind o procedura speciala, derogatorie de la dreptul comun, de solutionare a cererilor prin care se solicita obligarea debitorului la plata unei sume de bani, in masura in care sunt indeplinite anumite conditii.

 

Conditii generale si conditii speciale ce trebuie indeplinite pentru formularea unei cereri de ordonanta de plata

 

Cererea de ordonanta de plata, fiind o adevarata cerere de chemare in judecata, trebuie sa indeplineasca conditiile generale prevazute de dispozitiile art. 32 Cod Procedura Civila, respectiv:

 

► Cererea trebuie exercitata de o persoana care are capacitate procesuala – adica sa aiba atat capacitatea de folosinta, sa fie in viata la data exercitarii actiune, cat si capacitate de exercitiu care se dobandeste fie la varsta de 18 ani, fie la varsta de 16 ani pentru minorul casatorit.

 

Ca si exceptie, in situatia in care persoana nu are capacitate de exercitiu deplina, cererea de ordonanta de plata poate fi exercitata de reprezentantul legal.

 

► Persoana care exercita cererea de ordonanta de plata, trebuie sa aiba si calitate procesuala, adica fie sa aiba calitatea de creditor, fie sa aiba calitatea de debitor.

 

► O alta conditie o reprezinta interesul in exercitarea cererii, ceea ce presupune ca prin exercitarea cererii de ordonanta de plata se urmareste obtinerea unui folos material, respectiv recuperarea creantelor.

 

► Si nu in ultimul rand, trebuie indeplinita conditia formularii unei pretentii, respectiv creditorul in calitate de reclamant solicita obligarea debitorului-parat sa isi achita debitul.

 

Pe langa conditiile generale, cererea de ordonanta de plata trebuie sa indeplineasca si anumite conditii speciale.

 

► O prima conditie speciala de admisibilitate se refera la creantele care pot fi valorificate prin intermediul ordonantei de plata. Astfel ca, prin ordonanta de plata pot fi valorificate creantele care izvorasc dintr-un contract, inclusiv contractele incheiate intre un profesionist si o autoritate contractanta.

 

► In al doilea rand, pentru a putea fi exercitata ordonanta de plata, creanta trebuie sa fie certa, lichida si exigibila, asa cum sunt reglementate in dispozitiile art. 663 Cod Procedura Civila.


► Totodata, creanta trebuie sa fie constatata printr-un inscris.


► Si nu in ultimul rand, o conditie esentiala pentru admisibilitatea unei cereri de ordonanta de plata o reprezinta somarea prealabila a debitorului, procedura prevazuta de dispozitiile art. 1015 Cod Procedura Civila.


Pe langa conditiile prevazute de dispozitiile art. 1017 Cod Procedura Civila, un aspect important al cererii de ordonanta de plata il reprezinta termenul in care poate fi exercitata aceasta cerere.

 

Astfel ca, in situatia in care se doreste recuperarea unui debit, cererea de ordonanta de plata poate fi exercitata in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului de a cere executarea obligatiei de plata.

 

Aspecte privind procedura de solutionare a unui cereri de ordonanta de plata:

 

 In principiul, cererea de ordonanta de plata va fi solutionata in 45 de zile, insa in aceasta perioada nu intra si perioada necesare comunicarii actelor, respective comunicarea cererii de ordonanta de plata, formularea intampinarii.

 

Cu privire la taxa de timbru judiciar, cererea de ordonanta de plata se va timbra cu 200 lei, conform art. 6 din OG nr. 80/2013privind taxele judiciare de timbru, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 392 din data de 29 iunie 2013.

 

Un alt aspect important, il reprezinta posibilitatea creditorului de a solicita, in cadrul cererii de ordonantei de plata, si dobanzile datorate de debitor ca urmare a executarii cu intarziere a obligatiei de plata. Daca partile nu au stabilit nivelul dobanzii pentru plata cu intarziere, se va aplica rata dobanzii de referinta stabilita de BNR.

 

Potrivit dispozitiilor art. 3 alin. (1) din Ordonanta nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar “Rata dobanzii legale remuneratorii se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, care este rata dobanzii de politica monetara stabilita prin hotarare a Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei”, iar potrivit dispozitiilor art. 3 alin. (2) din Ordonanta nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar “Rata dobanzii legale penalizatoare se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta plus 4 puncte procentuale”.

 

Solutionarea cererii de ordonanta de plata difera in functie de urmatoarele situatii

 

► Debitorul nu contesta creanta, instanta va pronunta ordonanta de plata si va dispune obligarea paratului la plata creantei.


►Daca creditorul, la primul termen de judecata, declara ca debitorul a achitat creanta ce face obiectul cauzei, instanta va lua act de aceasta imprejurare, conform dispozitiilor art. 1020 alin. (1) Cod Procedura Civila.


► Daca pana la primul termen de judecata creditorul reclamant si debitorul parat ajung la o intelegere cu privire la creanta, sau incheie o tranzactie privind creanta, instanta va pronunta o hotarare de expedient, conform art. 1020 alin. (2) Cod Procedura Civila.


►Si situatia in care debitorul-parat, prin intampinare, contesta creanta creditorului si administreaza probe concludente in acest sens, instanta va respinge cererea de ordonanta de plata, partile avand posibilitatea de a formula actiune in pretentii pe dreptul comun.

 

Calea de atac:

 

Ca orice actiune exercitata in fata instantei de judecata, ordonanta de plata poate fi atacata cu cerere in anulare, prevazuta de dispozitiile art. 1024 Cod Procedura Civila, insa cu respectarea unui termen de 10 zile de la data inmanarii sau comunicarii ordonantei.

 

Ordonanta de plata – titlu executoriu

 

Odata solutionata cererea de ordonanta de plata, instanta emite ordonanta de plata, care are caracter executoriu.

 

Astfel ca, ordonanta de plata poate fi pusa in executare silita. Partea interesata poate formula cerere de executare silita, in temeiul dispozitiilor art. 664 Cod Procedura Civila.

 

Nu lipsit de relevanta este si faptul ca, in situatia in care creditorul a pornit executarea impotriva debitorului, legea recunoaste debitorului posibilitatea de a formula contestatie la executare, cu respectarea termenului de 15 zile, prevazut de dispozitiile legale in vigoare.

 

Daca articolul v-a fost util, daca aveti de recuperate diverse sume de bani de la persoane fizice sau persoane juridice, nu lasati sa se implineasca termenul de prescriptie! Cabinetul de Avocatura “Eliza Popa” va sta la dispozitie, oferindu-va servicii juridice de calitate si o solutie favorabila problemelor dumneavoastra.

 

Pentru mai multe detalii, va rugam sa ne contactati!

 

 

[1] Gabriel Boroi, Mirela Stanciu, “Drept Procesual Civil”, editia a 3-a, Editura Hamangiu, 2016

Contactati-ne acum!

No Comments

Leave a Comment

error: Atentie!: Continut protejat de drepturile de autor !!