a

Facebook

Copyright 2017 Avocat Eliza Popa.
Toate drepturile sunt rezervate.

8:00 - 18:00

Program lucru Luni-Vineri.

0740.580.614

Cere opinia noastra!

Facebook

Search
Menu
 

Perimarea executarii silite pornita in baza unui contract de credit bancar

Avocat Eliza Popa > Banci si Executare  > Perimarea executarii silite pornita in baza unui contract de credit bancar

Perimarea executarii silite pornita in baza unui contract de credit bancar

Perimarea executarii silite


Perimarea executarii silite pornita in baza unui contract de credit bancar


In articolul de astazi ne-am propus sa discutam succint despre perimarea executarii silite pornita in baza unui contract de credit bancar.


Perimarea executarii silite eset reglementata de dispozitiile art. 697 – 699 Cod Procedura Civila.


Dar ce reprezinta perimarea executarii silite?


Perimarea executarii silite reprezinta o sanctiune procedurala care opereaza in cazul in care “creditorul, din culpa sa, a lasat sa treaca 6 luni fara sa indeplineasca un act sau demers necesar executarii silite, ce i-a fost solicitat, in scris, de catre executorul judecatoresc, executarea se perima de drept”.


Astfel ca, perimarea executarii silite opereaza ca o sanctiune pentru inactivitatea creditorului care a fost incunostintat, in scris, de obligatiile sale de catre executorul judecatoresc, pentru lipsa de staruinta a creditorului in executarea creantei sale.


Cine poate invoca perimarea?


Perimarea executarii silite poate fi invocate atat de catre debitor, cat si de orice persoan interesata, careia prin executare silita I s-a vatamat un drept sau un interes legitim.


Pe ce cale poate fi invocata perimarea executarii silite?


Perimarea executarii silite poate fi invocata fie pe calea unei contestatii la executare, in interiorul termenului de 15 zile de la data la care s-a luat act de urmatoarele acte de executare, ulterior implinirii termenului de 6 luni necesar intervenirii perimarii, fie pe calea unei actiuni in constatare, de sine statatoare.


Un aspect important in materia perimarii executarii silite il reprezinta lege se va aplica dosarelor de executare silita, in functie de momentul la care aceste dosare au luat fiinta, aplicabila fiind legea de la acel moment.


Astfel daca executarea silita a fost inceputa inainte de februarie 2013, in materia perimarii se aplica dispozitiile art. 389 alin. 1 din vechiul Cod de Procedura Civila care prevede ca, in cazul in care creditorul a lasat sa treaca sase luni de la data indeplinirii oricarui act de executare, fara sa urmeze alte acte de urmarire, executarea se perima de drept si orice parte interesata poate cere desfiintarea ei.


Prin urmare, creditorul trebuie sa faca cereri de staruinta in executarea silita din sase in sase luni, pentru a evita perimarea executarii silite.


Daca executarea silita a fost inceputa dupa februarie 2013, in materia perimarii se aplica dispozitiile art. 697 Cod de Procedura Civila, care prevad ca “In cazul in care creditorul, din culpa sa, a lasat sa treaca 6 luni fara sa indeplineasca un act sau demers necesar executarii silite, ce i-a fost solicitat, in scris, de catre executorul judecatoresc, executarea se perima de drept”.


Cine constata perimarea executarii silite?


Potrivit dispozitiilor art. 698 Cod Procedura Civila “Perimarea se constata de catre instanta de executare, la cererea executorului judecatoresc sau a partii interesate, prin incheiere data cu citarea in termen scurt a partilor”, perimarea executarii silite se constata de catre instanta de executare.


Potrivit dispozitiilor art 651 Cod Procedura Civila “Instanta de executare este judecatoria in a carei circumscriptie se afla, la data sesizarii organului de executare, domiciliul sau, dupa caz, sediul debitorului, in afara cazurilor in care legea dispune altfel. Daca domiciliul sau, dupa caz, sediul debitorului nu se afla in tara, este competenta judecatoria in a carei circumscriptie se afla, la data sesizarii organului de executare, domiciliul sau, dupa caz, sediul creditorului, iar daca acesta nu se afla in tara, judecatoria in a carei circumscriptie se afla sediul biroului executorului judecatoresc investit de creditor”.


De retinut este si faptul ca schimbarea domiciliului sau sediului debitorului ori, dupa caz, al creditorului dupa inceperea executarii silite nu atrage schimbarea competentei instantei de executare.


Efectele admiterii exceptiei perimarii executarii silite


In principal, sanctiunea perimarii executarii silite duce la desfiintarea intregii proceduri executionale, atrage desfiintarea tuturor actelor de executare, cu exceptia celor care au dus la realizarea, in parte, a creantei cuprinse in titlul executoriu si a accesoriilor.


Astfel ca, masurile de indisponibilizare dispune in cadrul executarii silite, precum popriri, sechestre, vor fi desfiintate.


Nu lipsit de relevanta este si faptul ca prin folosirea perimarii, putem obtine si prescriptia executarii silite, intrucat potrivit dispozitiilor art 709 alin. (3) Cod Procedura Civila “Prescriptia nu este intrerupta daca executarea silita a fost respinsa, anulata sau daca s-a perimat ori daca cel care a facut-o a renuntat la ea”, daca impreuna cu termenul in care s-a scurs de la inceperea executarii si pana la perimarea ei s-au scurs 3 ani de zile atunci si datoria este prescrisa, termenul putand sa faca jonctiunea cu durata in care debitorul nu si-a achitat obligatia inainte de inceperea executarii silite.


Despre prescriptia executarii silite, puteti citi articol “Prescriptia dreptului de a cere executarea silita in temeiul unui contract de credit bancar”, pe care il puteti accesa AICI.

Despre contestatia la executare, puteti citi articolulContestatia la executare. Ce trebuie sa stim despre contestatia la executare“, care il puteti accesa AICI!


Daca si impotriva dumneavoastra a fost demarata procedura de executare silita, in baza unui contract de credit, si acest articol v-a fost util, Cabinetul de Avocatura“Eliza Popa” va sta la dispozitie, oferindu-va servicii juridice de calitate si o solutie favorabila problemelor dumneavoastra.

 

Contactati-ne acum!

No Comments

Leave a Comment

error: Atentie!: Continut protejat de drepturile de autor !!