a

Facebook

Copyright 2017 Avocat Eliza Popa.
Toate drepturile sunt rezervate.

8:00 - 18:00

Program lucru Luni-Vineri.

0740.580.614

Cere opinia noastra!

Facebook

Search
Menu
 

Prescriptia dreptului de a cere executarea silita in temeiul unui contract de credit bancar

Avocat Eliza Popa > Banci si Executare  > Prescriptia dreptului de a cere executarea silita in temeiul unui contract de credit bancar

Prescriptia dreptului de a cere executarea silita in temeiul unui contract de credit bancar

prescriptia dreptului de a cere executarea silita

Prescriptia dreptului de a cere executarea silita in temeiul unui contract de credit bancar

 


In articolul de astazi ne-am propus sa discutam succint despre prescriptia executarii silite pornita in baza unui contract de credit bancar, avand in vedere faptul ca, in ultima perioada, din ce in ce mai multe unitati bancare au instrainat catre recuperatorii de credite, creante pentru care executarea silita este prescrisa dar, cu toate acestea, recuperatorii au pus in executare contractele de credit bancare.


Pentru inceput, consideram necesar sa lamurim ce reprezinta prescriptia dreptului de a cere executarea silita


Potrivit literaturii de specialitate prescriptia dreptului de a cere executarea silita se refera la posibilitatea de a solicita si de a obtine executarea silita a unui titlu, ce obliga la a face, a da sau a nu face ceva, corespunzator obiectului obligatiei.


In cazul unui contract de credit, obiectul obligatiei ce se urmareste a fi pus in executare il constituie restituirea unei sume de bani.


Insa, de retinut este faptul ca prescriptia executarii sil prescriptia dreptului de a cere executarea silita se deosebeste de prescriptia dreptului material.


Astfel potrivit dispozitiilor art. 2500 alin. (2) Cod Civil “Prin drept la actiune se intelege dreptul de a constrange o persoana, cu ajutorul fortei publice, sa execute o anumita prestatie, sa respecte o anumita situatie juridica sau sa suporte orice alta sanctiune civila, dupa caz”. Acest drept la actiune se stinge prin prescriptie, daca nu a fost exercitat in termenul stabilit de lege.


Un alt aspect important il reprezinta termenul de prescriptie si modul de calcul al acestuia


Astfel ca, analizand dispozitiile art. 706 alin. (1) teza I Cod Procedura Civila “Dreptul de a obtine executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel”, reiese faptul ca punerea in executare a unui contract de credit se poate realiza in termen de 3 ani.

 

Dar acest termen de 3 ani, de la ce data va fi calculat?


In dispozitiile art. 706 alin. (2) teza I Cod Procedura Civila “Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a obtine executarea silita”, legiuitorul a statuat expres momentul de la care incepe sa curga termenul de prescriptive al executarii silite.


Insa, in practica, s-a pus problema momentului exact de la care incepe sa curga termenul de prescriptie, in cazul contractelor de credit.


Instantele de judecata, in majoritatea sentintelor pronuntate, au retinut faptul ca in toate contractele de credit este mentionat expres ca in situatia in care imprumutatul nu plateste trei rate succesive la scadentele prevazute in graficul de rambursare intocmit la momentul acordarii creditului sau la momenul refinantarii creditului, creditul este declarat exigibil anticipat, fara a fi necesara indeplinirea unei alte formalitati. Imprumutatul fiind lipsit de posibilitatea de rambursa creditul in rate conform graficului de rambursare.


Analizand aceasta clauza inserata in contractele de credit, reiese faptul ca partile contractante au convenit ca imprumutatul sa fie decazut de drept din beneficiul termenelor de plata a ratelor, ca urmare al neachitarii a trei rate successive, fara a fi nevoie de vreo alta formalitate.


Asadar, prin neachitarea la timp a trei rate consecutive, devine exigibila obligatia de plata a intregului credit neachitat.


In concluzie, termenul de prescriptie al dreptului de a cere executarea silita incepe sa curga din ziua imediat urmatoare scadentei celei de a treia rata.


Un alt aspect care consideram ca trebuie analizat il reprezinta suspendarea si intreruperea termenului de prescriptive al executarii silite


Astfel ca in dispozitiile art. 708 alin. (1) Cod Procedura Civila, sunt enumerate situatiile in care poate opera suspendarea termenului de prescriptie al executarii silite :”Cursul prescriptiei se suspenda: 1. in cazurile stabilite de lege pentru suspendarea termenului de prescriptie a dreptului de a obtine obligarea paratului; 2. pe timpul cat suspendarea executarii silite este prevazuta de lege ori a fost stabilita de instanta sau de alt organ jurisdictional competent; 3. cat timp debitorul nu are bunuri urmaribile sau care nu au putut fi valorificate ori isi sustrage veniturile si bunurile de la urmarire; 4. in alte cazuri prevazute de lege”.

In situatia in care a intervenit o cauza de suspendare a termenului de prescriptie al dreptului de a cere executarea silita, dupa disparitia cauzei, prescriptia isi reia cursul socotindu-se si timpul scurs inainte de intervenirea cauzai de suspendare.

In dispozitiile art. 709 alin. (1) Cod Procedura Civila, sunt enumerate situatiile in care poate opera intreruperea termenului de prescriptie al executarii silite: “Cursul prescriptiei se intrerupe: 1. pe data indeplinirii de catre debitor, inainte de inceperea executarii silite sau in cursul acesteia, a unui act voluntar de executare a obligatiei prevazute in titlul executoriu ori a recunoasterii, in orice alt mod, a datoriei; 2. pe data depunerii cererii de executare, insotita de titlul executoriu, chiar daca a fost adresata unui organ de executare necompetent; 3. pe data depunerii cererii de interventie in cadrul urmaririi silite pornite de alti creditori; 4. pe data indeplinirii in cursul executarii silite a unui act de executare; 5. pe data depunerii cererii de reluare a executarii; 6. in alte cazuri prevazute de lege.”


Spre deosebire de suspendarea termenului de prescriptie al dreptului de a cere executarea silita, in cazul in care a intervenit o cauza de intrerupere a termenului de prescriptie al dreptului de a cere executarea silita, dupa disparitia cauzei, prescriptia nu isi reia cursul, ci incepe sa curga un nou termen de prescriptie.


In situatia in care sunt indeplinite conditiile pentru a se constata ca a intervenit prescriptia dreptului de a cere executarea silita a creditului, s-a implinit termenul de prescriptie al dreptului de a cere executarea silita, debitorul are la indemana doua posibilitati:


► de a formula contestatie la executare, in termenul de 15 zile de la primirea instiintarii. In cadrul acestei contestatii la executare se poate invoca si prescriptia dreptului de a cere executarea silita.


Despre contestatia la executare am discutat amanuntit intr-un articol anterior “
Contestatia la executare. Ce trebuie sa stim despre contestatia la executare“, pe care il puteti acesa AICI!


► sau de a formula actiune in constatarea interveniririi prescriptiei dreptului de a se solicita executarea silita.


De retinut este faptul ca odata admisa contestatia, instanta de judecata va anula formele de executare silita. Mai exact, anularea executarii silite insasi si constatarea prescriptiei dreptului de a cere executarea silita inseamna ca debitorul nu va mai putea fi executat silit in baza respectivului contact de credit si nu va mai achita contravaloarea acestuia.


Despre perimarea executarii silite puteti citi articolul “Perimarea executarii silite pornita in baza unui contract de credit bancar”, pe care il puteti accesa AICI!

 

Daca si impotriva dumneavoastra a fost demarata procedura de executare silita, in baza unui contract de credit, si acest articol v-a fost util, Cabinetul de Avocatura“Eliza Popa” va sta la dispozitie, oferindu-va servicii juridice de calitate si o solutie favorabila problemelor dumneavoastra.

 

No Comments

Leave a Comment

error: Atentie!: Continut protejat de drepturile de autor !!