SRL – cum infiintam o societate cu raspundere limitata

Societate cu raspundere limitata SRL
Doriti sa infiintati un SRL – societate cu raspundere limitata – insa nu stiti ce pasi trebuie urmati? In acest articol vom prezenta succint pasii care trebuie urmati pentru a putea infiinta un SRL.
Pentru inceput va trebui mentionat cadrul legal.
O societate cu raspundere limitata SRL este reglementata in dispozitiile Legii 31/1990 – legea societatilor comerciale.
Societatea cu raspundere limitata SRL ar putea fi definita ca fiind o societate constituita, pe baza deplinei increderi, de doua sau mai multe persoane care pun in comun anumite bunuri pentru a desfasura o activitate comerciala, in vederea impartirii beneficiilor si care raspunde pentru obligatiile sociale.
Primul pas care trebuie urmat pentru infiintarea unei societati cu raspundere limitata SRL – il reprezinta rezervarea denumirii la Oficiul Registrului Comertului.
Modalitatile prin care se poate rezerva denumirea unui SRL sunt:
► online, prin intermediul portalul ONRC
► la ghiseu ONRC, prin completarea unei cereri de verificare disponibilitate si/sau rezervare firma. Cererea va trebui completa cu 3 denumiri, in ordinea preferintelor.
Un aspect important de care trebuie sa se tina seama in rezervarea denumirii unei societatii comerciale cu raspundere limitata SRL sunt dispozitiile art. 39 din Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului, care preved in alin. (2) – (4):”(2) Se interzice inscrierea unei firme care contine cuvintele: «stiintific», «academie», «academic», «universitate», «universitar», «scoala», «scolar» sau derivatele acestora. (3) Inscrierea unei firme care contine cuvintele: «national», «roman», «institut» sau derivatele acestora ori cuvinte sau sintagme caracteristice autoritatilor si institutiilor publice centrale se realizeaza numai cu acordul Secretariatului General al Guvernului. (4) Inscrierea unei firme care contine cuvinte sau sintagme caracteristice autoritatilor si institutiilor publice locale se realizeaza numai cu acordul prefectului judetului, respectiv al municipiului Bucuresti, in circumscriptia teritoriala in care solicitantul si-a stabilit sediul social”.
Astfel ca, in situatia in care in denumirea societatii vor fi folosite cuvintele: «national», «roman», «institut» sau derivatele acestora ori cuvinte sau sintagme caracteristice autoritatilor si institutiilor publice centrale sau autoritatilor si institutiilor publice locale, folosirea acestora trebuie sa se realizeze numai cu acordul Secretariatului General al Guvernului, sau, dupa caz, cu acordul prefectului judetului, respectiv al municipiului Bucuresti, in circumscriptia teritoriala in care solicitantul si-a stabilit sediul social.
Acordul pentru utilizarea denumirii va fi obligatoriu depus la dosarul de infiintare al societatii cu raspundere limitata SRL.
Al doilea pas il reprezinta alegerea obiectului sau obiectelor de activitate ale societatii cu raspundere limitata SRL.
Obiectele de activitate pot fi grupate in obiecte de activitate principala si obiecte de activitate secundara. Insa, de retinut este faptul ca toate obiectele de activitate sunt redate de codurile CAEN, coduri care vor arata concret obiectul de activitate al societatii.
Un alt pas important il reprezinta constituirea capitalului social al societatii cu raspundere limitata SRL.
Capitalul social se depune intr-un cont la o banca si potrivit dispozitiilor art. 11 alin. (1) din Legea 31/1990 – legea societatilor comerciale, capitalul social al unei societati cu raspundere limitata nu poate fi mai mic de 200 lei si se divide in parti sociale egale, care nu pot fi mai mici de 10 lei.
Ulterior depunerii capitalului social, se elibereaza un certificat de depunere impreuna cu chitanta.
Acest capital social, dupa infiintarea societatii, se va muta in contul curent al societatii.
Totodata, esential este si faptul ca partile sociale sunt indivizibile si nu pot avea o valoare nominala mai mica de 10 lei.
Al patrulea pas, il reprezinta intocmirea si redactarea actului constitutiv al societatii.
Potrivit dispozitiilor art. 7 din Legea 31/1990 – legea societatilor comerciale, “Actul constitutiv al societatii cu raspundere limitata va cuprinde:
a) datele de identificare a asociatilor;
b) forma, denumirea si sediul social;
c) obiectul sau obiectele de activitate ale societatii, cu precizarea domeniului si a activitatii principale;
d) capitalul social, cu mentionarea aportului fiecarui asociat, in numerar sau in natura, valoarea aportului in natura si modul evaluarii. La societatile cu raspundere limitata se vor preciza numarul si valoarea nominala a partilor sociale, precum si numarul partilor sociale atribuite fiecarui asociat pentru aportul sau;
e) asociatii care reprezinta si administreaza societatea sau administratorii neasociati, datele lor de identificare, puterile ce li s-au conferit si daca ei urmeaza sa le exercite impreuna sau separat;
e1) in cazul societatilor cu raspundere limitata, daca sunt numiti cenzori sau auditor financiar, datele de identificare ale primilor cenzori, respectiv ale primului auditor financiar;
f) partea fiecarui asociat la beneficii si la pierderi;
g) sediile secundare – sucursale, agentii, reprezentante sau alte asemenea unitati fara personalitate juridica -, atunci cand se infiinteaza o data cu societatea, sau conditiile pentru infiintarea lor ulterioara, daca se are in vedere o atare infiintare;
h) durata societatii;
i) modul de dizolvare si de lichidare a societatii.
Un element important al actului constitutiv il reprezinta alegerea sediului social, intrucat, potrivit dispozitiilor legale in vigoare, doua societati comerciale nu pot avea acelasi sediu social decat daca ele au asociati comuni.
Sediul social al unei societati cu raspundere limitata poate fi justificat prin intermediul unui contract de inchiriere, contract de comodat, contractul care trebuie inregistrat la Administratia Financiara competenta, autoritate care va elibera un certificat din care va rezulta ca la acea adresa nu au sediul inregistrat si alte societati comerciale.
Nu lipsita de relevanta este si declaratia prin care persoana care are calitatea de asociat unic intr-o singura societate cu raspundere limitata indeplineste conditiile prevazute de lege pentru acea calitate sau ca societatea cu raspundere limitata cu asociat unic nu este asociat unic in alta societate cu raspundere limitata .
Aceeasi declaratie trebuie data si de persoana care este desemnata in calitate de administrator. Aceasta trebuie sa declare pe propria raspundere ca indeplineaste conditiile prevazute de lege pentru a fi administrator.
Totodata, fondatori/administratori/cenzori sau persoane fizice reprezentante ale persoanei juridice numita administrator sau cenzor, trebuie sa completeze declaratiile pe propria raspundere, dupa caz, din care sa rezulte ca indeplinesc conditiile legale pentru detinerea acestor calitati;
De altfel, la dosarul de infiintare al unei societati cu raspundere limitata – SRL, trebuie atasate si actele de identitate ale fondatorilor, administratorilor, cenzorilor sau auditorilor persoane fizice, in copie, dar si specimenele de semnatura ale reprezentantilor societatii, in original.
Specimenul de semnatura este reglementata de dispozitiile art. 45 din Legea 31/1990 – Legea societatilor comerciale “Reprezentantii societatii sunt obligati sa depuna la oficiul registrului comertului semnaturile lor, la data depunerii cererii de inregistrare, daca au fost numiti prin actul constitutiv, iar cei alesi in timpul functionarii societatii, in termen de 15 zile de la alegere” si reprezinta semnatura dumneavoastra, pe care o veti utiliza in toate actele intocmite de societatea comerciala, SRL, si care poate fi data in fata unui notar public – regasiti mai jos un model al declaratiei de specimen de semnatura
SPECIMEN DE SEMNATURA
Subsemnatul, ……………., cetatean roman, domiciliat in …….., posesor al CI seria ……. nr. ……… eliberata de ………, la data de ………., avand CNP …….., cunoscand sanctiunile prevazute de dispozitiile art.326 Cod Penal privind falsul in declaratii, declar pe propria raspundere ca acesta este specimenul meu de semnatura pe care il voi folosi in activitatea desfasurata de subsemnatul in cadrul Societatii Comerciale …..
Prezentul specimen de semnatura va fi depus la Registrul Comertului pentru Societatea Comerciala ……., in curs de constituire, avand rezervarea de denumire a firmei nr. ……. din data de ……. emisa de catre Ministerul Justitiei – Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul …….
Semnatura…………
La depunere dosarului de infiintare al uei societati comerciale cu raspundere limitata – SRL, va fi necesar sa achitati o taxa de publicare in Monitorul Oficial al Romaniei.
Dezinformarea cu privire la continutul actului constitutiv, dar si cu privire la celelalte aspecte ale infiintarii unei societati cu raspundere limitata – SRL, poate aduce prejudicii grave partii neasistate de un avocat specializat in domeniu.
Cabinetul de Avocatura “Eliza Popa” vine in sprijinul dumneavoastra si ofera clientilor sai servicii profesionale de consultanta, asistenta si reprezentare in vederea infiintarii unei societati comerciale cu raspundere limitata!
Pentru mai multe detalii, va rugam sa ne contactati!
Articole care v-ar putea fi de ajutor le gasiti AICI si in sectiunea Blog a site-ului – AICI:
► Infiintarea unei societati comerciale
► Suspendarea activitatii unei societati comerciale