a

Facebook

Copyright 2017 Avocat Eliza Popa.
Toate drepturile sunt rezervate.

8:00 - 18:00

Program lucru Luni-Vineri.

0740.580.614

Cere opinia noastra!

Facebook

Search
Menu
 

Excluderea unui asociat

Avocat Eliza Popa > Societati comerciale > Excluderea unui asociat

Excluderea unui asociat

 

 

 

Societatea comerciala reprezinta o grupare de persoane constituita pe baza unui contract de societate si beneficiind de personalitate juridica, in care asociatii se inteleg sa puna in comun anumite bunuri, pentru exercitarea unor fapte de comert, in scopul realizarii si impartirii profitului.

 

Astfel, o societate comerciala ia nastere ca urmare a vointei asociatilor, iar fiecare asociat are atat drepturi, cat si obligatii in cadrul acestei societati.

 

Exista insa si situatii cand pe parcursul desfasurarii activitatii, unul dintre asociati nu isi respecta obligatiile sau nu participa activ in activitatea societatii. In aceasta situatia, se pune problema daca si cum se poate exclude acel asociat, intrucat nu mai puteti continua impreuna. 

 

Legea 31/1990 privind societatile comerciale, prevede limitative cazurile in care  un asociat poate fi exclus:

 

► asociatul care, pus in intarziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;

 

► asociatul cu raspundere nelimitata in stare de faliment sau care a devenit legalmente incapabil – acest caz este aplicabil numai societatilor in nume colectiv sau in comandita simpla, intrucat doar aici exista asociat cu raspundere nelimitata.

 

► asociatul cu raspundere nelimitata care se amesteca fara drept in administratie ori contravine dispozitiilor art. 80 si 82 – acest caz este aplicabil numai societatilor in nume colectiv sau in comandita simpla, intrucat doar aici exista asociat cu raspundere nelimitata.

 

► asociatul administrator care comite frauda in dauna societatii sau se serveste de semnatura sociala sau de capitalul social in folosul lui sau al altora – acest caz se aplica numai acelor asociati care sunt si administratori in cadrul societatii si care incalca cu vinovatie dispozitiile legale aplicabile sau dispozitiile actului constitutiv, in exercitarea atributiilor.

 

Potrivit dispozitiilor art 223 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, excluderea se pronunta prin hotarare judecatoreasca la cererea societatii sau a oricarui asociat. Cand excluderea se cere de catre un asociat, se vor cita societatea si asociatul parat. Ca urmare a excluderii, instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati. Hotararea prin care instanta se pronunta asupra cererii de excludere este supusa numai apelului. 

 

Hotararea definitiva de excludere se depune, in termen de 15 zile, la oficiul registrului comertului pentru a fi inscrisa in registru, iar dispozitivul hotararii se publica, la cererea societatii, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.

 

In ce priveste drepturile si obligatiile asociatului exclus, articolul 224 si art 225 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale statueaza ca asociatul exclus raspunde de pierderi si are dreptul la beneficii pana in ziua excluderii sale, insa nu va putea cere lichidarea lor pana ce acestea nu sunt repartizate conform prevederilor actului constitutive, dar nu are dreptul la o parte proportionala din patrimoniul social, ci numai la o suma de bani care sa reprezinte valoarea acesteia.

 

De asemenea,  asociatul exclus ramane obligat fata de terti pentru operatiunile facute de societate, pana in ziua ramanerii definitive a hotararii de excludere, iar in cazul in care, in momentul excluderii, sunt operatiuni in curs de executare, asociatul este obligat sa suporte consecintele si nu-si va putea retrage partea ce i se cuvine decat dupa terminarea acelor operatiuni.

 

De retinut este faptul ca excluderea unui asociat se pronunta prin hotarare judecatoreasca, la cererea societatii sau a oricarui asociat, iar aceasta cerere de excludere trebuie sa aiba la baza o hotarare a tuturor asociatilor, cu exceptia asociatului in cauza.

 

In situatia in care in societate sunt doar doi asociati, prin admiterea cererii unuia dintre asociati de excludere a celuilalt, societatea ramane cu un singur asociat si va putea fi dizolvata, cu exceptia cazului in care asociatul ramas hotaraste continuarea existentei sub forma societatii cu raspundere limitata cu asociat unic.

 

 

Dar cine poate avea calitate de reclamant si cine poate avea calitatea de parat intr-un process privind excluderea unui asociat?

 

 

Reclamant poate fi, fie societatea – daca adunarea generala decide pornirea unei actiuni in excludere -, fie administratorul societatii, fie unul/mai multi asociati ai societatii.

 

Parat in cererea de excludere poate fi doar asociatul a carui excludere se solicita.

 

Termenul de formulare al cererii de excludere a unui asociat este termenul general de 3 ani, termen calculate de la data la care administratorul-asociat a comis o frauda in dauna societatii sau a folosit bunurile societatii in scop personal sau al unor terti sau de la data la care asociatul a fost pus in intarziere si nu a varsat integral aportul subscris in perioada suplimentara.

 

Potrivit dispozitiilor art. 14 din OUG 80/2013 privind taxele judiciare de timbre, cererea de excludere a unui asociat dintr-o societate comerciala se timbreaza cu 100 lei.

Dupa obtinerea unei hotarari judecatoresti definitive, pentru inscrierea mentiunii la Oficiul Registrului Comertului sunt necesare urmatoarele documente:

 

► Hotararea judecatoreasca ramasa definitiva de excludere, in copie legalizata de instanta;

 

► Actul constitutiv actualizat, in original;

 

► Dovada achitarii tarifului de publicare in Monitorul Oficial, Partea a IV-a.

 

Daca acest articol v-a fost util si doriti sa procedati la excludere unui asociat din societatea dumneavoastra, Cabinetul de Avocatura “Eliza Popa” vine in sprijinul dumneavoastra, oferindu-va servicii juridice profesionale atat in domeniul societar, cat si in alte domenii juridice.

 

Pentru mai multe detalii, va rugam sa ne contactati!

 

Articole care v-ar putea fi de ajutor le gasiti AICI

 

► Infiintarea unei societati comerciale

► Suspendarea activitatii unei societati comerciale

► Modificarea denumirii unei societati comerciale

Contactati-ne acum!
error: Atentie!: Continut protejat de drepturile de autor !!