a

Facebook

Copyright 2017 Avocat Eliza Popa.
Toate drepturile sunt rezervate.

8:00 - 18:00

Program lucru Luni-Vineri.

0740.580.614

Cere opinia noastra!

Facebook

Search
Menu
 

Reducerea capitalului social al unei societati comerciale

Avocat Eliza Popa > Societati comerciale > Reducerea capitalului social al unei societati comerciale

Reducerea capitalului social al unei societati comerciale

 

 

 

In cadrul unei societati comerciale, capitalul social poate fi majorat sau redus.

 

In articolul de astazi, ne-am propus sa prezentam procedura ce trebuie urmata pentru a se putea realiza reducerea capitalului social al unei societati comerciale.

 

Insa, pentru inceput consideram ca trebuie lamurit: ce este capitalul social?

 

Capitalului social reprezinta contributia in bani sau aport in natura – in bunuri adusa de asociatii unei societati. Valoarea acestuia poate fi marita prin hotararea asociatilor, prin diverse procedee.

 

In cazul societatilor cu raspundere limitata, potrivit dispozitiilor art.11 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, capitalul social este de minim 200 lei.

 

Partile sociale nu pot fi reprezentate prin titluri negociabile. O parte sociala este indivizibila, neputand avea o valoare mai mica de 10 lei. In hotararile ce au drept obiect majorarea capitalului social, asociatii trebuie sa decida asupra sumei cu care urmeaza sa mareasca capitalul social, avand in vedere acest aspect.

 

In cazul societatii pe actiuni sau al societatii in comandita pe actiuni, potrivit dispozitiilor art 10 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, capitalul social nu poate fi mai mic de 90.000 lei.

 

Prestatiile in munca sau servicii nu pot constitui aport la formarea ori la majorarea capitalului social.

 

Potrivit dispozitiilor art 207 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, capitalul social poate fi redus prin:

 

► micsorarea numarului de actiuni sau parti sociale;

 

► reducerea valorii nominale a actiunilor sau a partilor sociale;

 

► dobandirea propriilor actiuni, urmata de anularea lor.

 

►scutirea totala sau partiala a asociatilor de varsamintele datorate;

 

► restituirea catre actionari a unei cote-parti din aporturi, proportionala cu reducerea capitalului social si calculata egal pentru fiecare actiune sau parte sociala;

 

De retinut este faptul ca, reducerea capitalului social al unei societati comerciale se realizeaza in doua etape.

 

In prima etapa, Hotararea Adunarii Generale a asociatilor/actionarilor sau decizia asociatului unic, in original, se va depune, insotita de o cerere tip, la Oficiul Registrului Comertului in vederea publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a. Pentru aceasta publicare este necesar a se achita, la caseria Oficiul Registrului Comertului.

 

Hotararea va trebui sa respecte minimul de capital social, atunci cand legea il fixeaza, sa arate motivele pentru care se face reducerea si procedeul ce va fi utilizat pentru efectuarea ei.

 

Creditorii societatii, ale caror creante sunt anterioare publicarii hotararii, vor fi indreptatiti sa obtina garantii pentru creantele care nu au devenit scadente pana la data respectivei publicari. Acestia au dreptul de a face opozitie impotriva acestei hotarari, in termen de 30 de zile de la data publicarii hotararii asociatilor sau a actului aditional modificator in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, daca prezenta lege nu prevede un alt termen. Opozitia se depune la Oficiul Registrului Comertului care, in termen de 3 zile de la data depunerii, o va mentiona in registru si o va inainta instantei judecatoresti competente.

 

Reducerea capitalului social nu are efect si nu se fac plati in beneficiul actionarilor pana cand creditorii nu vor fi obtinut realizarea creantelor lor ori garantii adecvate sau pana la data la care instanta a respins cererea creditorilor ca inadmisibila ori, apreciind ca societatea a oferit creditorilor garantii adecvate sau ca, luandu-se in considerare activul societatii, garantiile nu sunt necesare, a respins cererea creditorilor ca neintemeiata, iar hotararea judecatoreasca a ramas definitiva

 

La cererea creditorilor societatii, ale caror creante sunt anterioare publicarii hotararii, instanta poate obliga societatea la acordarea de garantii adecvate daca, in mod rezonabil, se poate aprecia ca reducerea capitalului social afecteaza sansele de acoperire a creantelor, iar societatea nu a acordat garantii creditorilor.

 

Dupa publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a a Hotararii, se demareaza a doua etapa, in care se depun urmatoarele documente:

 

► Actul modificator al actului constitutive, in original;

 

► Extrasul din Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV – a in care a fost publicata hotararea de reducere a capitalului social;

 

► Actul constitutiv actualizat, in original;

 

► Dovada privind achitarea tarifului de publicare in Monitorul Oficial, Partea a IV-a, pentru notificarea privind depunerea textului actualizat al actului constitutiv.

 

Daca este cazul, in a doua etapa, se depune si avizul prealabil cu privire la limita capitalului social prevazut de legi speciale, in original, si avizele prealabile prevazute de legile speciale, in original.

 

Daca doriti sa reduceri capitalul social al firmei dumneavoastra, Cabinetul de Avocatura “Eliza Popa” vine in sprijinul dumneavoastra, oferindu-va servicii juridice profesionale atat in domeniul societar, cat si in alte domenii juridice.

 

Pentru mai multe detalii, va rugam sa ne contactati!

 

Articole care v-ar putea fi de ajutor le gasiti AICI

 

► Infiintarea unei societati comerciale

► Suspendarea activitatii unei societati comerciale

► Modificarea denumirii unei societati comerciale

Contactati-ne acum!
error: Atentie!: Continut protejat de drepturile de autor !!