a

Facebook

Copyright 2017 Avocat Eliza Popa.
Toate drepturile sunt rezervate.

8:00 - 18:00

Program lucru Luni-Vineri.

0740.580.614

Cere opinia noastra!

Facebook

Search
Menu
 

Retragerea unui asociat dintr-o societate comerciala

Avocat Eliza Popa > Societati comerciale > Retragerea unui asociat dintr-o societate comerciala

Retragerea unui asociat dintr-o societate comerciala

 

 

Detineti o societate comerciala impreuna cu alte persoane si datorita anumitor cauze sau anumitor situatii care au intervenit pe parcursul derularii activitatii, doriti sa va retrageti din acea societate?

 

Noi va putem ajuta!

 

Pentru inceput, trebuie mentionat faptul ca retragerea se poate realiza in urmatoarele situatii:

 

► Asociatul in societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau in societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate:

 

in cazurile prevazute in actul constitutiv

 

Exista posibilitatea ca actul constitutiv sa prevada ca, daca un asociat doreste sa se retraga, sa aiba obligatia de a notifica societatea cu o declaratie de retragere si sa respecte dreptul de preemptiune a celorlalti asociati.

 

Dreptul de retragere poate fi exercitat in termen de 30 de zile de la data publicarii hotararii adunarii generale a asociatilor in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.

 

in cazurile prevazute la art. 134 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale

 

Astfel ca, potrivit acestei dispozitii legale, actionarii care nu au votat in favoarea unei hotarari a adunarii generale au dreptul de a se retrage din societate si de a solicita cumpararea actiunilor lor de catre societate, numai daca respectiva hotarare a adunarii generale are ca obiect:

a) schimbarea obiectului principal de activitate;

b) mutarea sediului societatii in strainatate;

c) schimbarea formei societatii;

d) fuziunea sau divizarea societatii.

 

Dreptul de retragere poate fi exercitat in termen de 30 de zile de la data publicarii hotararii adunarii generale in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, in cazurile prevazute la alin. (1) lit. a) –c), si de la data adoptarii hotararii adunarii generale, in cazul prevazut la alin. (1) lit. d).

 

In cazul unei fuziuni prin absorbtie prin care una sau mai multe societati sunt dizolvate fara a intra in lichidare si transfera toate activele si pasivele lor unei alte societati care detine toate actiunile lor sau alte titluri conferind drepturi de vot in adunarea general, precum si in cazul unei divizari in care societatile beneficiare detin impreuna toate actiunile/partile sociale ale societatii divizate si toate celelalte valori mobiliare ce confera drept de vot in adunarea generala a societatii divizate, actionarii care nu sunt in favoarea fuziunii/divizarii isi pot exercita dreptul de retragere in termen de 30 de zile de la data publicarii proiectului de fuziune/divizare.

 

Actionarii vor depune la sediul societatii, alaturi de declaratia scrisa de retragere, actiunile pe care le poseda sau, dupa caz, certificatele de actionar. Pretul platit de societate pentru actiunile celui care exercita dreptul de retragere va fi stabilit de un expert autorizat independent, ca valoare medie ce rezulta din aplicarea a cel putin doua metode de evaluare recunoscute de legislatia in vigoare la data evaluarii. Expertul este numit de judecatorul delegat, la cererea consiliului de administratie, respectiv a directoratului, iar costurile de evaluare vor fi suportate de societate.

 

cu acordul tuturor celorlalti asociati;

 

In aceasta situatia, Adunarea Generala a Actionarilor se intrunesti si voteaza aprobarea cererii de retragere a asociatului.

 

In lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului, supusa numai apelului.

 

In aceasta situatia, asociatul care doreste sa se retraga sin societate va formula o cerere de chemare in judecata, ce va avea ca obiect constatarea retragerii sale, precum si plata contravalorii partilor sociale. Cererea se va depune la Tribunalul de la sediul societatii comerciale. In hotararea rin care instanta solutioneaza cererea de retragere, se va pronunta si cu privire la structura participarii la capitalul social.

 

De retinut este faptul ca retragerea, indiferent ca este pe accord comun, ca este in baza actului constitutive sau ca s-a realizat pe cale judiciara, trebuie inregistrata la Oficiul Registrului Comertului.

 

Pentru inregistrarea mentiunilor privind retragerea unui asociat, sunt necesare urmatoarele documente:

 

► Hotararea adunarii generale de manifestare a acordului pentru retragere – daca retragerea se face pe acord comun

 

► Hotararea judecatoreasca de retragere, ramasa definitiva, in copie legalizata de instanta  – daca retragerea s-a realizat pe cale judiciara;  

 

► Actul constitutiv actualizat, in original;

 

► Dovada achitarii tarifului de publicare in Monitorul Oficial, Partea a IV-a.

 

Daca acest articol v-a fost util si doriti sa va retrageti dintr-o societate comerciala, Cabinetul de Avocatura “Eliza Popa” vine in sprijinul dumneavoastra, oferindu-va servicii juridice profesionale atat in domeniul societar, cat si in alte domenii juridice.

 

Pentru mai multe detalii, va rugam sa ne contactati!

 

Articole care v-ar putea fi de ajutor le gasiti AICI

 

► Infiintarea unei societati comerciale

► Suspendarea activitatii unei societati comerciale

► Modificarea denumirii unei societati comerciale

Contactati-ne acum!
error: Atentie!: Continut protejat de drepturile de autor !!