a

Facebook

Copyright 2017 Avocat Eliza Popa.
Toate drepturile sunt rezervate.

8:00 - 18:00

Program lucru Luni-Vineri.

0740.580.614

Cere opinia noastra!

Facebook

Search
Menu
 

Suspendarea activitatii unei societati comerciale

Avocat Eliza Popa > Drept Societar  > Suspendarea activitatii unei societati comerciale

Suspendarea activitatii unei societati comerciale

Suspendarea activitatii unei societati comerciale

Suspendarea activitatii unei societati comerciale

 

In cazul in care doriti, temporar, sa nu mai desfasurati activitati comerciale pe societate, Cabinetul de Avocatura “Eliza Popa” vine in sprijinul dumneavoastra, oferindu-va servicii juridice profesionale.

 

Astazi vom vorbi despre procedura de suspendare a activitatii unei societati comerciale.

 

Pentru inceput, trebuie facuta o distinctie intre suspendarea cu regim derogatoriu si suspendarea fara regim derogatoriu.

 

In cazul in care Adunarea generala a asociatilor decide ca suspendarea activitatii sa se realizeze fara regim derogatoriu, societatea nu va mai putea emite facturi, nu va putea deduce costuri, va trebui sa inceteze contractele de munca care sunt active la momentul declansarii suspendarii. Societatea in mentine, in schimb, obligatia de a depune declaratiile fiscal si pot fi inregistrate facturi de la furnizori, comisioane bancare, alte costuri necesare administrarii societatii.

 

In cazul in care se decide suspendarea cu regim derogatoriu, avute in vedere urmatoarele aspecte: societatea nu va mai desfasura niciun fel de activitate comerciala, vor trebui sa fie intrerupte toate contractele cu furnizorii, vor trebui sa inceteze contractele de munca active la momentul declansarii suspendarii cu regim derogatoriu. De asemenea,societatea va mai avea obligatia de a depune declaratii fiscal,cu exceptia situatiilor financiare anuale si a unor eventuale declaratii informative.

 

Potrivit dispozitiilor art. 3 din Anexa 1 a Ordinului nr. 889/2016 privind Procedura de aprobare a regimului de declarare derogatoriu emisa de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, pentru a beneficia de regimul de declarare derogatoriu, pe perioada supusa acestui regim, contribuabilii/platitorii trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii:

► sa nu desfasoare niciun fel de activitate;

► sa nu obtina venituri din exploatare, venituri financiare, venituri extraordinare si/sau alte elemente similare veniturilor;

► sa nu dispuna de personal angajat si sa nu plateasca venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului;

► sa figureze in evidenta fiscala cu toate obligatiile declarative si de plata indeplinite;

► sa nu aiba in curs de solutionare un decont cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare sau o cerere de restituire a impozitelor, taxelor si contributiilor;

► sa nu faca obiectul unei actiuni de inspectie fiscala in curs de derulare;

► sa nu fie inscrisi in lista contribuabililor/platitorilor declarati inactivi, cu exceptia situatiei prevazute la art. 92 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare;

► inactivitatea temporara sa fie inscrisa in registrul comertului, in cazul contribuabililor/platitorilor persoane juridice infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si persoane fizice autorizate potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv la organizatiile profesionale care au eliberat documentele de functionare, in cazul contribuabililor/platitorilor, persoane fizice a caror activitate este organizata si reglementata prin legi speciale.

 

De retinut este faptul ca  regimul de inactivitate temporara nu trebuie confundat cu regimul de declarare derogatoriu.

Inactivitatea temporara inscrisa la registrul comertului, pe baza de cerere de inscriere de mentiuni este o conditie necesara, dar nu si suficienta pentru obtinerea regimului derogatoriu de declarare.

Daca nu s-a admis cererea privind regimul derogatoriu de declarare, societatea trebuie sa depuna declaratiile fiscale pentru acele tipuri de obligatii cu care inca mai figureaza la ANAF, chiar daca obligatiile de plata datorate sunt zero.

 

De asemenea, de retinut este faptul ca, indiferent ca se decide suspendarea cu regim derogatoriu sau suspendarea fara regim derogatoriu, aceasta suspendare trebuie inscrisa la Oficiul Registrului Comertului si nu poate dura mai mult de 3 ani de la data inscrierii in Registrul Comertului.

Actele necesare pentru inregistrarea in Registrul Comertului a mentiunilor privind suspendarea temporara a activitatii unei societati sunt:

 

► Declaratia-tip pe propria raspundere din care sa rezulte ca persoana juridica nu desfasoara la sediul social, la sediile secundare ori in afara acestora/desfasoara activitatile declarate, o perioada de maxim 3 ani;

► Hotararea Adunarii Generale a asociatilor/actionarilor/decizia asociatului unic privind suspendarea temporara a activitatii sau reluarea activitatii societatilor, in original;

 

► Certificatele constatatoare emise in baza declaratiilor-tip pe propria raspundere pentru autorizarea activitatii/suspendarea activitatii;

 

Solutionarea cererii revine in competenta directorului Oficiului Registrului Comertului de pe langa Tribunal.

 

Daca acest articol v-a fost util si doriti sa suspendati temporar activitatea societatii dumneavoastra, Cabinetul de Avocatura “Eliza Popa” vine in sprijinul dumneavoastra, oferindu-va servicii juridice profesionale atat in domeniul societar, cat si in alte domenii juridice.

 

Pentru mai multe informatii puteti consulta AICI si AICI: 

 

► Infiintarea unei societati comerciale

 

► Suspendarea activitatii unei societati comerciale

 

► Modificarea denumirii unei societati comerciale

 

Pentru mai multe detalii, va rugam sa ne contactati!

 

Contactati-ne acum!

No Comments

Leave a Comment

error: Atentie!: Continut protejat de drepturile de autor !!